Novosti / Hrvatska

Tradicija se nastavlja

Riječka međunarodna povorka privukla više od 11.000 maškara: Navečer vrhunac, spaljivanje Pusta!

Riječka međunarodna povorka privukla više od 11.000 maškara: Navečer vrhunac, spaljivanje Pusta!
Nel Pavletic/PIXSELL

Povorku predstavljaju voditelji na šest pozornica duž maškarane trase, a prate je brojni gledatelji

Središnji događaj Riječkog karnevala  - velika međunarodna povorka u kojoj je više od 11.000 maškara - krenula je u nedjelju u mimohod ulicama u središtu grada.

U povorci je 116 grupa, među kojima je i 14 hrvatskih iz drugih županija i 24 skupine iz inozemstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među inozemnim skupinama su gosti iz prijateljskih gradova, bivših i budućih europskih prijestolnica kulture: irski Galway, luksemburški Esch, litavski Kaunas, srbijanski Novi Sad, mađarski Veszprem i talijanske pokrajine Matera te maškare iz drugih europskih gradova te iz Indije, Japana i SAD-a.

Riječka međunarodna povorka privukla više od 11.000 maškara

VEZANE VIJESTI:

U povorci su karnevalske skupine Nuovo Comitato Carnevale Boscarel iz Verone, Vrbovečki gurmani, udruga "Bijela golubica" iz Vukovara, Japan u Rijeci, Udruga umirovljenika grada Crikvenice i Općine Vinodolske, grupa iz Indije, sušački gimnazijalci, Prva riječka hrvatska gimnazija i Gimnazija Andrije Mohorovičića, Dom umirovljenika Kantrida, međunarodna grupa "Nevera iz učeničkog doma Kvarnera", Istarski klub, Karnevalska grupa "Kampus", klinčaselske mažoretkinje, grupa iz talijanske Matere, plesni klub "Paganini" iz Livna...

U povorci i Sušački slatkiši, Kandidati za predsjedničke izbore... 

Maskirane skupine prigodno su se, u skladu s maskama koje nose, nazvale: Fedrigo da Porto, Kaj su jeli naši stari, Veseli Vukovar, Japanska kaligrafija, Bubnjari i plesači, Crikvenica va srcu, Kalari uniform, Sušački slatkiši, Kandidati za predsjedničke izbore, Zlatne godine, Mafija i brojne druge.

Povorku predstavljaju voditelji na šest pozornica duž maškarane trase, a prate je brojni gledatelji, akreditirani novinari iz Hrvatske i Europe te organizirane turističke grupe iz cijelog svijeta.

Uoči povorke, u subotu navečer održan je tradicionalni 21. humanitarni karnevalski bal, s kojeg je prihod namijenjen za nabavu specijalno prilagođenog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Na balu su bili predstavnici veleposlanstava u Hrvatskoj, predstavnici prijateljskih gradova: Estea, Faenze, Kawasakija, Neussa, Karlsruhea, Rostocka, Cetinja.

U nedjelju navečer, nakon završetka povorke, maškare će vratiti ključeve grada, a u moru ispred riječke luke bit će zapaljen Pust - krivac za sve loše u prošloj godini.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!