Ostani doma
Novosti / Hrvatska

karneval u imotskom

Milanović osudio spaljivanje lutke gay para: 'To je sramota! Tražim javnu ispriku i reakciju institucija'

Milanović osudio spaljivanje lutke gay para: 'To je sramota! Tražim javnu ispriku i reakciju institucija'
vijesti.hr

Širenju mržnje i poticanju nasilja svjedočila su i djeca, poručio je predsjednik Milanović

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović osudio je spaljivanje lutki istospolnog para s djetetom na karnevalu u Imotskom. Dijete je predstavljeno u liku SDP-ova zastupnika Nenada Stazića s petokrakom na čelu. Milanović smatra da je riječ o sramotnom događaju i zatražio javnu ispriku kao i reakciju nadležnih institucija. 

"Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja", napisao je Milanović na Facebooku.

Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlada je u ponedjeljak osudila spaljivanje "krnje" u Imotskom u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par s djetetom, poručivši da nije karnavelaski duh i satira kad se "sudi" predstavnicima manjina u hrvatskom društvu, niti je to tradicionalno i zabavno, niti u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti.

"Tradicionalno spaljivanje karnevalske 'krnje' obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se 'sudi' onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo", poručuju iz Vlade.

Naš pristup je da se odupiremo svakoj vrsti govora mržnje i agresije - političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i pridonosi podjelama u društvu, dodaju iz Banskih dvora u odgovoru koji je na Hinin upit poslao glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!