Ostani doma
Novosti / Hrvatska

VRIJEDI I ZA ONE U INOZEMSTVU

Važna obavijest MORH-a: 'Svi punoljetni muškarci rođeni u Hrvatskoj dužni su odazvati se'

Važna obavijest MORH-a: 'Svi punoljetni muškarci rođeni u Hrvatskoj dužni su odazvati se'
Dino Stanin/Pixsell

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) poziva sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2002. i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se zbog uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta, priopćeno je iz MORH-a.

Riječ je o zakonskoj obvezi redovitog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju. Upis u vojnu evidenciju obvezan je, naime, sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane - muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, a uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvane osobe obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu te OIB.

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, dužni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili preko roditelja ili članova uže obitelji, priopćili su iz MORH-a.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!