Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gost RTL Direkta

Fižulić: 'Podaci su nekonzistentni, slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj sigurno je više'

Uvjeren je da je Kina ili odlučila ne raditi testiranja ili 'frizirati' rezultate

Kad kihne Kina, razboli se cijeli svijet. I to se dogodilo u slučaju koronavirusa, i doslovno i ekonomski. Svjetsko gospodarstvo nova bi bolest mogla koštati bilijun dolara. Britanski Guardian piše da su tako predvidjeli vodeći ekonomski prognostičari, jer pretpostavljaju da bi globalni rast mogao pasti za 1,3 posto. 

Koronavirus je ''zarazio'' autoindustriju, problema imaju tehnološke kompanije, puno se govorilo o problemima s internetskom kupnjom, turizmom... Ako zaraza preraste u pandemiju, svijet bi izgubio godišnji BDP Indonezije, 16. svjetske ekonomije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izgubiti bi mogla i Hrvatska, posebice kada je u pitanju turizam.

O mogućim gospodarskim posljedicama u RTL Direktu govorio je nekadašnji ministar gospodarstva, danas kolumnist Telegrama Goranko Fižulić.

U svojim tekstovima predvidio je da će se, dolaskom koronavirusa, i kod nas dogoditi stampedo na lokalne ljekarne i supermarkete. No to, kaže, nije bilo teško: "Oni koji prate svjetske medije nisu bili iznenađeni jer se isti scenarij dogodio u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Japanu. Zašto ne bi i kod nas?"

"Treba znati iščitati brojke"

Fižulić kaže da će ozbiljnost posljedica za hrvatsko gospodarstvo ovisiti o tome "kada i ako epidemija završi".

"Ako s travnjem i svibnjem sve to bude zaboravljeno, onda bi utjecaj na sezonu bio minimalan. U prvom kvartalu mi imamo 1,6 posto svih noćenja, nama je najbitniji treći, u kojem imamo gotovo tri četvrtine svih noćenja. No važno je reći da se ovdje ne radi o Kini, o Italiji, ovo je pandemija koja se sutra može dogoditi u Njemačkoj. Naša koncentracija na Italiju je pogrešna", kazao je Fižulić te napomenuo da su testovi rađeni neujednačeno po raznim državama.

VEZANE VIJESTI

"Iran je napravio 1750 testova i začas se popeo na 150 zaraženih. Zamislimo da je Indija to napravila. Nizozemska je imala samo 40 testova i nije nikoga našla. Italija je napravila 9700 testova i zato došla do brojke od 400 zaraženih. Važno je gledati sve matematičke modele. Napravljeno je 150 znanstvenih, kliničkih istraživanja u posljednja dva do tri tjedna, a u vrijeme SARS-a je za to trebalo godinu dana. Treba imati strpljenja, volje i pozorno iščitati veći broj podataka", ističe Fižulić.

"Kineski podaci nisu konzistentni. Kada bi Južna Koreja bila jedna od kineskih provincija, bila bi druga ili treća po broju oboljelih, što je nestvaran podatak jer najmanje 12 kineskih provincija je veće od J. Koreje i izloženo je epidemiji. Kina je ili odlučila ne raditi testove ili 'frizirati' rezultate. Kod svake krize morate menadžirati ekonomiju i, u ovom slučaju, zaštititi zdravlje stanovnika. Tu morate razumjeti ponašanje drugih država. Amerika je napravila 446 testova i našla 60 oboljelih, ali sada se spremaju jer su uvjereni da imaju epidemiju u SAD-u, detaljno zahvatiti stanovništvo, ne samo po povijesti putovanja, nego i samim simptomima. Naravno, simptomi gripe i koronavirusa se miješaju i ako vi ne radite testiranje, ne znate od čega je čovjek bolestan. Trebalo bi napraviti više testova da bi se dobila prava slika. Treba biti oprezan oko svih podataka koje smo dobili", ističe Fižulić te dodaje kako je on ponajprije matematičar te ga to zanima iz tog aspekta: "Hoću samo reći da se radi o nekonzistentnim podacima. Ne možete uspoređivati Nizozemsku i Francusku kad je jedna država napravila 40 testova, a druga 7500".

"Impresioniran sam kako Beroš menadžira"

Zadovoljan je načinom komunikacije ministra zdravstva Vilija Beroša, ali upozorava na previše fokusa prema tome gdje i otkud tko putuje.

"Impresioniran sam načinom na koji je počeo stvar menadžirati, ali smatram da je to preopterećenje s putovanjima potpuno pogrešan put. Mi nemamo više orijentaciju na Kinu, Koreju, Italiju... Nama novi slučajevi mogu dolaziti iz bilo koje zemlje. Ima ga sigurno puno više u Hrvatskoj i veliko je pitanje je li ovaj naš nulti slučaj otišao zaražen ili se vratio zaražen jer se na dva slučaja u Milanu pozivaju i Francuska, Španjolska, Norveška, Finska i Hrvatska. A to je nemoguće", upozorava Fižulić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!