Ostani doma
Novosti / Hrvatska

logistička podrška

Zagreb spreman za koronavirus: 'Hotel na Sljemenu karantena? Pravovremeno ćemo vas informirati'

'Jako je važna vertikala komunikacije da svatko zna što radi', kaže načelnica stožera civilne zaštite Grada Zagreba

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio je u četvrtak kako su spremni za pružanje logističke podrške u slučaju širenje koronavirusa, a ona se odnosi na osiguranje prometnica, infrastrukture kao i eventualnog stavljanja imovine Grada i objekata u potencijalne jedinice izolacije.   

"Jako je važna vertikala komunikacije da svatko zna što radi u okviru svojih ingerencija i upravo to svaki dan potvrđujemo i ako svi znamo svoj dio odgovornosti, sustav funkcionira. Ovo je pitanje sustava", izjavila je novinarima nakon sastanka zagrebačkog Stožera njegova načelnica i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva točka sastanka bila je izvješće sa jučerašnjeg sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a nakon toga su razmotrili dodatne pripremne radnje u kontekstu nove situacije u Zagrebu koja se odnosi na logističku podršku Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Objasnila je da je u njihovoj nadležnosti podrška zagrebačkom stožeru zdravlja, ali i u koordinaciji Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

"Naša podrška ogleda se u dodijeli i dijeljenju materijala, osiguranju prometnica, infrastrukture, eventualnog stavljanja imovine Grada Zagreba i objekata u potencijalne jedinice izolacije", istaknula je Majić.

Nije proglašena epidemija pa zato nema odluke o karanteni

Na pitanje kako komentira navode da će jedna od tih jedinica biti Tomislavov dom na Sljemenu, Majić je rekla da će Grad Zagreb i Nacionalni stožer pravovremeno i točno informirati javnost te da će se pripremiti po protokolu i proceduri.

Objasnila je da nije proglašena epidemija, pa zato niti nemaju odluku o karanteni.

Zamolila je medije da ne šire paniku jer se u objekte smještaju zdravi ljudi, a oni te objekte moraju pripremiti kompletno logistički, od zaposlenika do objekta. Istaknula je da će takvih lokacija biti diljem Hrvatske.

"Kako će se situacija događati, to nitko ne može predvidjeti i zato smo dužni na nivou Grada Zagreba napraviti sve pripremne radnje. O pripremnim radnjama, prije svega epidemiološkim, organizacijskim ne možemo ovog trenutka govoriti iako smo ih mi i simulirali", istaknula je Majić. Objasnila je kako upravo zbog toga da bi ti objekti služili svrsi nije potrebno kroz medije davati informacije gdje se ti objekti nalaze, a kada se i ako budu stavljali u funkciju, mediji će biti obaviješteni kako bi pravodobno i točno informirali građana. 

Objasnila je da pripremaju objekte prema nalogu za mobilizaciju objekata, ali će to ovisiti o epidemiološkoj slici na koju je Grad Zagreb uistinu spreman odgovoriti. Podsjetila je da su i do sada svim pripremnim radnjama i odgovorili na najvišoj razini a to mogu zato što imaju Ured za upravljanje u hitnim situacijama koji im je de facto cjelogodišnja podrška u simulaciji ovakvih situacija. Rekla je da njima u Gradu Zagrebu ovakve situacije nisu nepoznate, osim teorijski jer su imali situacije s izbjeglicama gdje su promptno i na razini Hrvatske najbolje reagirali.   

Majić je rekla da su za logistiku predviđeni novci u državnom proračunu, temeljem izvršenih poslova koje još nisu izvršili, osim ove pripremne radnje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!