Ostani doma
Novosti / Hrvatska

VAŽNO JE ZNATI

Liječnik objasnio: Zašto su topla voda i sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?

Liječnik objasnio: Zašto su topla voda i sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?
RTL / PIXSELL / Pixabay

Nakon što su liječnici objasnili da zaštitne maske nisu zaštita kakvom ih se smatra, sada objašnjavaju važnost pranja ruku

Provođenje osnovnih higijenskih mjera puno je učinkovitije od kirurške maske, a kada govorimo o pranju ruku važno je znati čime ih prati.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki objasnio je zašto je bolje koristiti sapun i vodu od dezinficijensa u obrani od bolesti. 

''Neki dan je u jednoj grupi objavljeno istraživanje u kojem je pokazano kako topla voda i sapun najbolje smanjuju broj bakterija na rukama. Bio je to usporedni test u kojem je izmedu ostalog sudjelovao i antiseptički gel. E, sad, sapun i topla voda su ga dotukle. Pitanje je bilo zašto je to tako, ali nitko nije dao odgovor na pitanje: zašto su topla voda + sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?'', podsjetio je Berecki na pitanje i odmah dao i odgovor u objavi na Facebooku gdje često dijeli zabavno-edukativne postove.

''Voda (tekuća voda) i sapun peru ruke - dakle, skidaju s kože sve što se na njoj nalazi: i mikroorganzime i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme.
Utrljavanje gela pak ne skida ništa, nego samo po koži razmazuje iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije "skrivaju" od dezinfekcijskog učinka. Ista priča je i s utrljavanjem Plivasepta. Dakle, prvo oprati ruke tekućom vodom i sapunom, posušiti ih, a onda po čistim rukama trljajte kakav god dezinficijens želite, posve je svejedno'', objasnio je Berecki.

I za kraj dodao: ''Tzv. "antibakterijski" sapuni ne ubijaju niti jednu jedinu bakteriju više nego sapuni koji ne nose taj naziv. Ne bacajte novce uzalud''.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!