Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Poziva na oprez

Plenković: 'Situacija s koronavirusom je izvan okvira, moramo poduzimati sve mjere'

Plenković: 'Situacija s koronavirusom je izvan okvira, moramo poduzimati sve mjere'
Duško Marušić/Pixsell

Premijer je rekao da su slučajevi zaraze virusom u RH za sada lokalizirani na Zagreb, Varaždin i Rijeku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio u nedjelju u Sinju da se u Hrvatskoj u vezi s koronavirusom poduzimaju mjere nužne za zaštitu zdravstvenog sustava.

Slučajevi zaraze za sada lokalizirani

"Pratimo situaciju i poduzimamo sve mjere koje su nužne za sigurnost javnog zdravstva i zdravstvenu sigurnost naših građana", rekao je Plenković koji je Sinj posjetio u sklopu HDZ-ove unutarstranačke izborne kampanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetivši da su slučajevi zaraze tim virusom u našoj zemlji za sada lokalizirani na Zagreb, Varaždin i Rijeku, poručio je da "moramo biti oprezni i poduzimati sve mjere". Rekao je kako je situacija u vezi s koronavirusom "izvan okvira", da se s tim "nismo sreli dugi niz godina", a najdramatičnije se događa u Italiji od svih zemlja u EU. Upozorio je da se vide i naznake širenja epidemije u Francuskoj i Njemačkoj.

Na novinarsku napomenu kako bi se epidemija koronavirusa mogla negativno odraziti na hrvatski turizam i pitanje ima li nekih dodatnih proračunskih sredstava da se u tom slučaju pomogne turizmu, Plenković je podsjetio kako "novih sredstva nema jer je proračun donesen prije ove situacije".

"U Umagu smo prošli tjedan razgovarali  s predstavnicima važnih hrvatskih hotelijera i  zajednički dogovarali  mjere koje će biti na raspolaganju da olakšamo ovakvu situaciju koja je sada u cijeloj Europi.

Nepovoljno za gospodarstvo

Na upit kako komentira činjenicu da ova epidemija u Italiji već utječe nepovoljno na hrvatsko gospodarstvo, premijer je kazao su mjerodavni sektori angažirani.

"Trenutno imamo puni angažman ministarstava financija, gospodarstva, turizma  i prometa da vidimo kakva je točno situacija i  koji su prvi efekti, a nakon toga ćemo u dogovoru s tim sektorima poduzimati aktivnosti", rekao je.

U interesu naših građana i razumijevajući okolnosti u Europi i svijetu
osvrnuo se i na skore izbore u HDZ-u. Rekao je da im je županijski splitsko-dalmatinski HDZ jedan od najvažnijih te da on i njegov tim "Odvažno za Hrvatsku" žele potporu u toj županiji i cijeloj Dalmaciji. Na upit kako komentira izjave iz, kako se izrazio novinar, ''radikalne desnice'' da oni žele referendum za hrvatsku kunu, Plenković je kazao kako je tu riječ "o politici koju ja ne bih nazvao suverenističkom nego politikom koja je izolacionistička."

"Ako danas postoje stranke koje po meni imaju anakroni karakter, krivo mi je da to govore, i imaju izolacionističku agendu", rekao je.

Na napomenu kako iz tog miljea kažu da je on izdajnik jer nije pitao hrvatski narod želi li euro, Plenković je uzvratio da to "ne zavrjeđuje komentar".

"Ako je to bio gospodin  Zekanović, to je čovjek koji bi morao svaki dan zahvaliti Andreju Plenkoviću što je saborski zastupnik  - što uopće ima ovakvo eksponiranje  javno - onda je to jako deplasirano i neprimjereno.  To  je razlika između odgovorne politike HDZ-a  koja je napravila sve što treba u ovom mandatu i koja vodi Hrvatsku u dobrom smjeru, u interesu naših građana, razumijevajući okolnosti u Europi i svijetu.  Oni koji malo slabije te teme razumiju, koji nisu postojali u vrijeme kad je sva ova  pitanja o kojima oni danas govore predsjednik Tuđman rješavao - to je nešto što moramo snažnije tumačiti  hrvatskom narodu",  kazao je.

Dodao je kako će o euru biti još rasprave te da ga "ne iznenađuju ove grube diskvalifikacije jer su u biti dio njihove stalne retorike."

"Mi ne idemo prema europodručju  zato što nam se to sviđa, nego gledamo što je bilo s drugima i gledamo koliko je Hrvatska već eurizirana, koliko ima štednje u eurima, koliko ima kredita u eurima. Kad pogledate to, onda ćete vidjeti da je euro praktički tu,  a mi jako cijenimo kunu, to ne znači ništa  protiv kune, nego znači normalan korak naprijed", zaključio je Plenković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!