Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gost RTL-a Danas

Beroš priznao da Europa nije najbolje reagirala na koronavirus: 'Hrvatska je tu uspješna'

Ministar zdravstva naglasio je da su, bude li to potrebno, nove mjere spremne

"I dalje imamo samo 12 zaraženih koronavirusom, što u ovim okolnostima koje vidimo ponajprije u Italiji smatram uspješnim. Mislim da to dokazuje da mjere koje provodimo i koje ćemo provoditi daju očekivane rezultate", rekao je u RTL-u Danas ministar zdravstva Vili Beroš.

"Troje zaraženih ima srednje teške simptome, ali sve je pod kontrolom", naglašava ministar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Potrebno je napomenuti da virus pokazuje predilekciju za plućne organe. Bolesnici imaju promjene na plućima, ali one se ne vide na običnom rendgenu, što pokazuje da nisu tolike. Sve je u granicama očekivanog", rekao je Beroš.

Zbog koronavirusa četvrtina Italije je u karanteni, a spremne nove mjere, bude li to potrebno, ima i Hrvatska.

"Budno pratimo situaciju u susjednim zemljama i ovnisno o njima poduzimat ćemo mjere. Paket novih mjera je potpuno spreman i to ovisi o tome što će napraviti drugi. Cilj je maksimalna zaštita hrvatskih građana u cilju minimaliziranja prenošenja virusa. U Hrvatskoj u ovom trenutku nema slobodne cirkulacije virusa", kaže Beroš.

Zdravlje nacije u prvom planu, ekonomija u drugom

Pozorno se prati situacija u Italiji koja bi mogla biti okidač za nove mjere i u Hrvatskoj. "Vidjet ćemo hoće li se novouvedenim mjerama u Italiji nešto promijeniti, ako ne, mi ćemo uvesti mjere koji se odnose na drukčije postupke na granici, ali ne njihovo zatvaranje, kao i preporuke za javna okupljanja u Hrvatskoj".

Beroš ističe da se Europa "prvi put suočava s ovakvom ugrozom".

"Jasno je da svi mehanizmi u Europskoj uniji nisu prilagođeni tome. Potrebno je brže reagirati, brže odlučivati, ubrzati aparat. To je naš cilj. Epidemiološki je u Hrvatskoj sve pod kontrolom, u Italiji baš i nije", rekao je Beroš.

Mnogi Hrvati rade u Italiji, a ministar kaže da će, bude li službenih potvrda o pogoršanju stanja, i u tom slučaju povući određene mjere.

"Hrvatska će uvijek pokušati napraviti sve u cilju zaštite građana. Ekonomski razlozi su u ovom trenutku u drugom planu, u prvom je zdravlje nacije", zaključio je Beroš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!