Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SAVJETI EPIDEMIOLOGA

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo: 'Sutra ćemo preporučiti otkazivanje okupljanja s više od 100 osoba'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je najnovije detalje o mjerama protiv širenja koronavirusa

Premijer Andrej Plenković okupio je cijeli Krizni stožer u povodu ukupno 19 oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj te objavio da od petka 13. ožujka škole u Istri neće održavati nastavu. No, to nije sve o čemu se razgovaralo. Detalje donosi naš reporter Ilija Radić direktno s Markova trga.

"U skladu sa zahtjevima koji su nam stigli od župana i pojedinih gradonačelnika, ali i zbog specifičnih situacija u Istri, određena je preporuka da od petka 13. ožujka ne bude nastave. Sutra se još može ići u školu, tako da se roditelji pripreme na to. A od ponedjeljka 16. ožujka organizirat će se e-nastava preko televizije, računala i tableta", naglasio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok je to mjera na koju se Vlada pripremila, odnosno, koja se izvodi prema planu, postoji jedan problem. Brod iz Ancone koji je stigao u Split navodno se ne može vratiti jer ga Talijani ne žele primiti.

"Ta informacija nam je stigla, da ne žele primiti svoje građane. Dakako, mi ćemo ih zadržati i ići će u karantenu, a oni neka kontaktiraju svoje vlasti zbog repatriacije, a dotle će biti kod nas u karanteni. Naravno da takva situacija nas prisiljava na drastičnije mjere, a to je zabrana takvog prometa", kaže Capak i dodaje zašto se Hrvatska uopće odlučila primiti taj brod:

"Situacija nije bila pripremljena, a bili smo spremni na sve ostalo, karantenu i načine sprječavanja širenja zaraze."

Postoji još jedna neobična situacija. Transport između Italije, Makedonije i Srbije sad stoji na granici Hrvatske i Srbije pa se postavlja pitanje jesu li ugroženi. Odnosno, jesu li Hrvati ugroženi od njih.

"Za one koji se ne zadržavaju u Hrvatskoj, nema potrebe provoditi mjere, neće biti u kontaktu s našim građanima pa mi epidemiolozi preporučujemo da ih se pusti. Ujedno, praktički smo zatvorili granice, ali povratak natrag je moguć", objasnio je Capak i potvrdio da su preporučili otkazivanje masovnih okupljanja:

"Sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima bi bilo više od 100 ljudi."

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!