Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Vidljivo nervozni kandidati'

Komentar 'fajta' na RTL-u: 'Plenković je bio katastrofalan, a Kovač previše neuvjerljiv da mu našteti'

Komentar 'fajta' na RTL-u: 'Plenković je bio katastrofalan, a Kovač previše neuvjerljiv da mu našteti'
Goran Stanzl/Zarko Basic/PIXSELL

Analitičari naglašavaju da je nervoza bila vidljiva i kod Plenkovića i kod Kovača

Kandidati za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković i Miro Kovač sučelili su se u subotu u RTL Duelu. Bilo je tu dosta međusobnih optužbi, prozivanja i prepucavanja, a analitičari s kojima smo razgovarali ističu: nervoza je bila vidljiva.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan istaknuo je da se i Plenković i Kovač nisu pridržavali pravila sučeljavanja te su često obojica govorili u isto vrijeme. Dodaje da su oba kandidata bili konzistentni u porukama svojim biračima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Plenković je jasno naglasio da očekuje da članovi HDZ-a sutra glasaju za sve članove njegova tima - do zadnjega i istaknuo rezultate te program kojeg smatra adutom u odnosu na drugu stranu. Kovač je očekivano prozvao Plenkovića za izborne poraze i neprincipijelna partnerstva te autokratsko vladanje u duhu dosadašnje kampanje", rekao je Macan.

Kaže da je bilo dosta nervoze i s jedne i s druge strane, ali da tu nije bilo novih elemenata za one koji prate dosadašnju kampanju. 

"Osim pokušaja Kovača da proglasi Plenkovića masonom, što je on glatko odbio i vratio mu da je bio šef protokola u vrijeme Ive Sanadera i Fimi medije. Gledano sa strane, dobro da je ovo bilo jedino javno sučeljavanje jer je pitanje kako bi reagirali birači HDZ-a. Za njih je tu bilo nedovoljno poruka, više međusobnih prepucavanja", smatra Macan.

"Zapravo se radi o drugim pozicijama"

Politički analitičar Žarko Puhovski naglasio je da je Plenković danas bio neuobičajeno loš, ali ipak bolji od Kovača.

"Mislim da je Plenković bio u katastrofalnoj formi, ali još uvijek je Kovač toliko neuvjerljiv da to Plenkovića nije previše oštetilo. Plenković je bio nervozan, očito nije u dobrom fizičkom stanju, umoran je, vidi se da ima neku virozu, prekoračivao je vrijeme, ponavljao stvari, ali Kovač djeluje zagriženo i nije dovoljno uvjerljiv. Iako, kada bi se tekst kao tekst gledao, Kovač je bio uvjerljiviji od Plenkovića, ali tu se ne radi samo o tekstu", rekao je Kovač.

Na pitanje tko je možda dobio još pokoji glas članova HDZ-a, Puhovski je odgovorio:

"Mogao je nešto dobiti Kovač, ali mislim da su karte toliko jasno podijeljene da se Plenkovićeva pozicija ne može ugroziti. No čini mi se da se cijelo vrijeme radi o drugim pozicijama, hoće li Plenković biti okružen s, da tako kažem, 'stranim tijelima'".

Reci što misliš!