Ostani doma
Novosti / Hrvatska

UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Jandroković za RTL: 'Umjesto Milijana Brkića novi potpredsjednik Sabora je Ante Sanader'

Andrej Plenković uvjerljivo je pobijedio Miru Kovača, a njegov tim je popunio i sve ostale pozicije

Nakon izbora u HDZ-u već se vide prve posljedice izmijenjenih snaga u stranci. Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u razgovoru za RTL Danas kazao je da je umjesto Milijana Brkića novi potpredsjednik Sabora Ante Sanader, a još se odlučuje tko će zamijeniti Miru Kovača na mjestu predsjednika Odbora za vanjsku politiku.

Andrej Plenković

VEZANE VIJESTI

Plenkovićev tim Odvažno za Hrvatsku potpuno je pomeo Kovačev tim za promjene, a Plenković je poručio: "Članice i članovi HDZ-a poslali su vrlo jasnu poruku kakav HDZ žele i koje ljude žele na čelu stranke. Sada ćemo se posvetiti glavnim temama koje su bitne za Hrvatsku, a to je suočavanje s epidemijom koronavirusa".

Ona je obilježila HDZ-ove izbore, ali izlaznost je bila zadovoljavajuća - vodstvo je biralo oko 73.000 članova i članica, a glavni tajnik stranke Gordan Jandroković istaknuo je: ''Vodili su računa da nema fizičkih kontakata, rukovanja, nosili su u najvećoj mjeri vlastite kemijske olovke, oni koji nisu, uzimali su olovke koje su bile dezinficirane".

Povjerenje su dali cijelom Plenkovićevu timu. On je ostao na čelu stranke sa 79 posto podrške, novi zamjenik predsjednika Tomo Medved je dvotrećinskom većinom potukao Ivana Penavu, a svi kandidati za potpredsjednike stranke pobijedili su Kovačeve.

"Možda sam i ja u početku dijelio to mišljenje da će zasigurno pobijediti Andrej Plenković, a da ćemo se mi ostali morati na neki način malo više dokazivati'', kazao je potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić.

Sada HDZ kreće u borbu za novi mandat na čelu države. U tome žele pomoći i unutarstranački gubitnici. Ali od svoje retorike ne odustaju pa je tako Kovač poručio: "I dalje ću govoriti o onome što smatram dobrim i o onome što ne smatram dobrim u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. A moj temeljni cilj je ojačati HDZ".

Druga strana također poziva na jedinstvo, no što će biti s Kovačevom opcijom ako nastave javno kritizirati vodstvo?

Stožer Mire Kovača

Na to pitanje Plenković odvraća: "O tom potom. Sada je vrijeme da mi budemo zadovoljni ovako uvjerljivom potporom''.

A što se tiče zamjerki da je faraon i slično, postoji li granica tolerancije? Plenković odvraća: ''Pa dobro, je li vi mislite da bismo mi izdržali sve ovo što izdržavamo da nismo otporni?''

Najveći izborni gubitnik je Brkić - dojučerašnji drugi čovjek i prvi operativac stranke - nije osvojio nijednu od četiri potpredsjedničke pozicije. Marginalizacije se ne boji: "To je jedna trajna radnja na koju sam se naviknuo, ne uzrujavam se zbog toga, ne može me neutralizirati u hrvatskom narodu i u hrvatskoj državi, a ja ću se unutar stranke boriti za sve ono što bi HDZ trebao biti''.

Poraženi trojac potvrdio je da se neće kandidirati za pozicije u županijskim i gradskim organizacijama stranke, a ostalo je na Plenkoviću.

Jandroković: 'Još raspravljamo tko će na čelo Odbora za vanjsku politiku umjesto Kovača'

Vrh HDZ-a okupio se u nedjelju navečer na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, a u stranci su donesene prve odluke koje je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković objavio u razgovoru za RTL Danas.

''Nakon rezultata izbora Predsjedništvo je odlučilo da novi potpredsjednik Sabora umjesto Milijana Brkića bude Ante Sanader, a još raspravljamo tko će doći na čelo Odbora za vanjsku politiku umjesto Mire Kovača. Imamo dva kandidata koji će doći na to mjesto'', kazao je Jandroković i poručio da to nisu sankcije.

''Nije tu riječ o sankcijama, nego o posljedicama izbornih rezultata. Naši članovi i članice dali su jasnu potporu Plenkoviću i njegovu timu. Ovo su odluke koje jačaju homogenost stranke i politike koju provodi Plenković i njegov tim, a protivnički tim je smatrao da taj smjer nije dobar'', zaključio je Jandroković.

''Prioritet je apsolutno borba protiv koronavirusa''

Jandroković je istaknuo i da im je prioritet borba protiv koronavirusa te da to nije ni bilo upitno.

''Tu je u pitanju zdravlje građana i nikada nam ništa drugo nije oduzimalo fokus. Datum izbora u HDZ-u je dogovoren prije'', podsjetio je Jandroković i kazao da su izvrsno reagirali što su potvrdili i strani promatrači.

Podsjetio je da su imali i sastanak s čelnicima parlamentarnih klubova te da je i u ponedjeljak bio dogovor stranaka, a na Vladi će sutra biti 20 godina. "U srijedu će biti jedinstvena rasprava i nadam se da ćemo u četvrtak donijeti zakone, a jedna od važnih mjera bit će i vezana uz sustav civilne zaštite", istaknuo je Jandroković.

Bit će povećane ovlasti Stožera s obzirom na to da treba centralizirati stvari tako da sve bude koordinirano pa će se o budućim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa odlučivati na razini države kao što je tijekom dana najavio ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!