Novosti / Hrvatska

voditeljica seizmološke službe

'Nakon jakog potresa dolaze slabiji, no ne mogu se predvidjeti kao ni to hoće li i kada biti jačeg'

'Nakon jakog potresa dolaze slabiji, no ne mogu se predvidjeti kao ni to hoće li i kada biti jačeg'
Dalibor Urukalović/PIXSELL

Nakon jednog snažnog potresa najčešće se događa niz naknadnih potresa

Jutrošnji potres bio je magnitude 5,5 po Richteru nakon kojeg su uslijedila još dva jača, a nakon snažnog najčešće dolazi niz naknadnih koji se ne mogu predvidjeti, kazala je u nedjelju voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić.

„Jutrošnji potres malo iza 6 sati bio je magnitude 5,5 po Richetru s epicentrom kod Markuševca i Čučerja. Nakon tog potresa dogodila su se dva jača koja su se osjetila vrlo snažno u Zagrebu u okolici, jedan magnitude 5 a jedan jedan magnitude 3,7”, izvijestila je Ivančić nakon sastanka državnog vrha.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poručila je da se nakon jednog snažnog potresa najčešće događa niz naknadnih potresa kod kojih se ne može predvidjeti hoće li se i kada dogoditi.

„Strah od možda jačeg naknadnog potresa je prisutan u svima nama, međutim oni se zaista ne mogu predvidjeti, kada i hoće li se uopće dogoditi jači od prvog potresa”, kazala je Ivančić dodavši da se naknadni jači potres može dogoditi brzo ili za 20 dana.

Naknadnim potresima energija se raspodijeli na puno manjih potresa, ali predvidjeti zaista ne možemo ništa, zaključila je.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!