Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ministar gost rtl-a danas

Horvat o kritikama poslodavaca: 'Očekujem konstruktivne prijedloge! Rezanje plaća? Sve je na stolu'

'Za puno radnika 3250 kuna nije mali novac', kazao je Horvat u razgovoru s našom Damirom Gregoret

Više nitko ne dvoji - stiže kriza teža i opasnija nego ona 2008. Vladine mjere za spas gospodarstva su pokrenute. Više od 14 tisuća poslodavaca već je zatražilo isplatu minimalca.

Odgađa se plaćanje poreza i doprinosa poduzetnicima na tri mjeseca uz mogućnost produljenja na još tri, ali samo onima s dugom manjim od 200 kuna. Plaće i mirovine su zasad sigurne. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reporterka RTL-a Damira Gregoret o svemu je razgovarala s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom.

Premijer Andrej Plenković danas je rekao da će kriza biti gora od one 2008. godine. Radi li država dovoljno na tome da to ipak ne bude tako?

"Teško je predvidjeti. Pripremamo se. Napominjemo da smo s prvim setom mjera izašli u regiji i EU prvi", kazao je Horvat. 

Ministar je potom odgovorio na kritike iz HUP-a iz kojeg, o minimalnoj plaći koje država daje, kažu da se radi o malom iznosu.

"Za puno radnika 3250 kuna nije mali novac", odgovara im Horvat.

Na ostale kritike HUP-a, ističe:

"Da si budemo jasni, svakom poduzetniku danas eliminirati plaćanja bilo čega je velika pomoć. Osiguravamo veliki novac u državnom proračunu. Projekcije su napravljene, mi u prvom koraku govorimo o 30-ak milijardi kuna. Bude li više, morat ćemo se snalaziti na međunarodnom tržištu", rekao je.

Na pitanje hoće li im se otpisati dio potraživanja, ističe:

"U ovom trenutku je to nemoguće najaviti."

Realni sektor je taj koji vuče... Poslodavci imaju niz kritika, mnogi za Vladine mjere kažu da su kozmetičke: 

"Ako poslodavci misle da su mjere kozetičke, ja mislim drugačije. Očekujem kritike, ali i konstruktivne prijedloge", jasno će Horvat. 

Na pitanje hoće li se i kome rezati plaće, odgovara:

"Kome bi ste vi danas rezali? Vojsci, policiji, civilnoj zaštiti? I svim drugim vrijednim djelatnicima. Sve je na stolu, pratimo, iz dana u dan pratimo. Javni sektor neće imati potrebe za nekim stvarima, u tom dijelu o javnom sektoru se može razgovarati. Analiza kad se napravi onda će se izaći s tim podacima", kazao je Darko Horvat gostujući u RTL-u Danas.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!