Novosti / Hrvatska

gradonačelnik o potresu

Bandić: 'Da su me slušali, ne bismo imali ni 5 posto štete. To govori čovjek koji je žbukao i armirao'

Bandić: 'Da su me slušali, ne bismo imali ni 5 posto  štete. To govori čovjek koji je žbukao i armirao'
Patrik Macek/PIXSELL

Ugostitelje, trgovce i obrtnike planira osloboditi najamnine za gradske prostore dok traje pandemija koronavirusa

Zagrebačka Gradska uprava izvijestila je u srijedu da se naknada štete zbog potresa ne može podnijeti za osiguranu ili nelegaliziranu imovinu, a onima koji imaju 60 posto ili više štete na imovini odobrit će se povrat do pet posto vrijednosti štete.

"Oštećenici koji imaju osiguranu imovinu ne mogu se prijaviti za nakanadu štete ni oni koji nemaju legaliziranu imovinu. Prihvaćat će se oni zahtjevi kojima je šteta 60 posto ili više, njima će se odobriti do pet posto vrijednosti te štete", rekla je novinarima pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodala je kako taj postotak iznimno može povećati Vlada.

"Napravljen je javni poziv koji je objavljen na internetskoj stranici Grada Zagreba. Napravili smo i elektronski obrazac kako bi se smanjili socijalni kontakti i izlazak iz kuća. Onaj tko nema mogućnost ispunjavanja elektronskim putem može poslati poštom ili može to popuniti u pisarnici. Na javnom pozivu je naznačeno šest adresa po cijelom gradu", objasnila je Jozić.

Naglasila je da je zakonski rok za prijavu šteta 12 dana, ali da su zamolili Ministarstvo financija da se ti rokovi produže, a oni su im odgovorili da to mogu učiniti koliko god je potrebno s obzirom na koronavirus.

"Trenutno je 45 obitelji pogođenih potresom smješteno u Studentski dom Cvjetno naselje, radi se o 272 osobe", kazala je Jozić i naglasila da će u nekoliko studentskih soba osigurati gradske urede u kojima će se tim ljudima pomoći u popunjavanju prijave štete.

Bandić: "Da se mene slušalo, ne bi bilo štete"

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je u srijedu da će Vladi predložiti formiranje zajedničkog radnog tima radi hitne izrade zakona o sanaciji nakon nedjeljnog potresa u Zagrebu.

Bandić je rekao da mu je žao što prijedlog o obnovi fasada i sanaciji pročelja zadnje četiri godine nije naišao na pozitivan odjek u javnosti.

''80 posto je Grad Zagreb nudio ljudima da pomogne, a 20 posto da oni osiguraju. Odgovorno tvrdim, ovo nitko ne bi rekao u Hrvatskoj osim mene, ja ću to reći jer je to istina, kao da se ispovijedam dragom Bogu: nesretan sam zbog toga jer da je bilo razumijevanja i da se to napravilo, mi danas ne bismo imali 5 posto štete koju smo pretrpjeli u donjogradskim i gornjogradskim blokovima. To vam govori čovjek koji je u životu i žbukao i armirao'', rekao je Bandić.

Zagrebački gradonačelnik izrazio je sućut obitelji djevojčice koja je poginula nakon potresa te svima onima koji su pogođeni koronavirusom ili potresom.

Više od 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će više od 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade, a donesena je i odluka da se zagrebačke poduzetnike oslobodi plaćanja najamnine zakupa gradskih i javnih prostora u stopostotnom iznosu.

"Ono što opet možemo prvi napraviti u ovom trenutku je da Grad Zagreb i Zagrebački holding sve zgrade i kuće koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive oslobodimo režija svih trgovačkih društava koje isporučuju javnu uslugu, poput Holdinga, komunalne naknade i pričuve", najavio je Bandić.

Apelirao je da isto učini Hrvatska elektroprivreda, HEP toplinarstvo i Hrvatske vode.

Kalinić: Više od 20.000 prijava oštećenja na objektima

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić poručio je da su do srijede zaprimili više od 20.000 prijava oštećenja na objektima, a da su timovi obišli više od 1400 objekata. Na terenu imaju 80 specijalističkih timova i 170 inženjera koji svakodnevno obilaze objekte.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je potresom narušen koncept samoizolacije, čime je omogućeno da se koronavirus još više rasplamsa.

"Kao Grad, imamo imperativ povećati broj testiranja, do sada je testirano negdje oko 3000 osoba, to je zasigurno nedovoljno i mora se učiniti znatan iskorak na tom planu", smatra Jeleč.

Dodao je da je Grad osigurao 20 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme za liječnike i građane, ali da imaju velikih problema u dopremi zaštite jer su vezani za izvore čija je proizvodnja zaustavljena. Također je objavio da su domovi zdravlja jučer obradili 470 osoba, a da je u Zagrebu u izolaciji 3760 bolesnika.

Zamjenica gradonačelnika i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da su im mnoge telefonske linije za prijavu šteta i pomoć zagušene, ali da otvaraju nove brojeve koje će naknadno objaviti.

"Danas će Gradski ured za prostorno uređenje objaviti javni poziv svim građevinskim tvrtkama u Zagrebu i Hrvatskoj da se prijave na natječaj i pomognu svim javnim službama, da se manja oštećenja saniraju odmah, a ona sa zahtjevnijim radovima u najskorije moguće vrijeme", najavila je Pavičić Vukičević.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!