Novosti / Hrvatska

Poručuju iz Grada

Važna obavijest Zagrepčanima: 'Naknada za štetu od potresa nije za osiguranu ili nelegaliziranu imovinu'

Važna obavijest Zagrepčanima: 'Naknada za štetu od potresa nije za osiguranu ili nelegaliziranu imovinu'
RTL/Čitatelji

Zaprimljeno je više od 20.000 prijava oštećenja na objektima

Zagrebačka Gradska uprava izvijestila je u srijedu da se molba za naknadu štete zbog potresa ne može podnijeti za osiguranu ili nelegaliziranu imovinu. Isto tako, onima koji imaju 60 posto ili više štete na imovini odobrit će se povrat do pet posto vrijednosti štete.

"Oštećenici koji imaju osiguranu imovinu ne mogu se prijaviti za naknadu štete niti oni koji nemaju legaliziranu imovinu. Prihvaćat će se oni zahtjevi kojima je šteta 60 posto ili veća, njima će se odobriti do pet posto vrijednosti te štete", rekla je novinarima pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodala je kako taj postotak iznimno može povećati Vlada. 

"Napravljen je javni poziv koji je objavljen na internetskoj stranici Grada Zagreba. Napravili smo i elektronski obrazac kako bi se smanjili socijalni kontakti i izlazak iz kuća. Onaj tko nema mogućnost ispunjavanja elektronskim putem može obrazac poslati poštom ili ga popuniti u pisarnici. Na javnom pozivu je naznačeno šest adresa po cijelom gradu", objasnila je Jozić.

Naglasila je da je zakonski rok za prijavu štete 12 dana, ali da su zamolili Ministarstvo financija da se ti rokovi produlje, a oni su im odgovorili da to mogu učiniti koliko god je potrebno s obzirom na koronavirus.

"Broj obitelji pogođenih potresom koji su trenutno smješteni u Studentski dom 'Cvjetno naselje' je 45 i radi se o 272 osobe", kazala je Jozić. Naglasila je da će u nekoliko studentskih soba osigurati gradske urede u kojima će tim ljudima pomoći u popunjavanju prijave štete.

Više od 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će više od 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade, a donesena je i odluka da se zagrebački poduzetnici oslobode plaćanja najamnine zakupa gradskih i javnih prostora u stopostotnom iznosu.

"Ono što opet možemo prvi napraviti u ovom trenutku je da Grad Zagreba i Zagrebački holding sve zgrade i kuće koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive oslobodimo plaćanja režija svih trgovačkih društava koje isporučuju javnu uslugu poput Holdinga, komunalne naknade i pričuve", najavio je Bandić.

Apelirao je da isto učini Hrvatska elektroprivreda, HEP toplinarstvo i Hrvatske vode.

Kalinić: "Više od 20.000 prijava oštećenja na objektima"

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić poručio je da su do srijede zaprimili više od 20.000 prijava oštećenja na objektima, a da su timovi obišli više od 1400 objekata. Na terenu imaju 80 specijalističkih timova i 170 inženjera koji svakodnevno obilaze objekte.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je potresom narušen koncept samoizolacije, čime je omogućeno da se koronavirus još više rasplamsa.

"Kao Grad, imamo imperativ povećati broj testiranja, do sada je testirano negdje oko 3000 osoba, to je zasigurno nedovoljno i mora se učiniti znatan iskorak na tom planu", smatra Jeleč.

Dodao je da je Grad osigurao 20 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme za liječnike i građane, ali da imaju velikih problema u njihovu dopremanju jer su vezani za izvore čija je proizvodnja zaustavljena. Također je objavio da su domovi zdravlja jučer obradili 470 osoba, a da je u Zagrebu u izolaciji 3760 bolesnika.

Zamjenica gradonačelnika i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da su im mnoge telefonske linije za prijavu štete i pomoć zagušene, ali da otvaraju i nove brojeve koje će naknadno objaviti.

"Danas će Gradski ured za prostorno uređenje objaviti javni poziv svim građevinskim tvrtkama u Zagrebu i Hrvatskoj da se prijave na natječaj i pomognu svim javnim službama kako bi se manja oštećenja sanirala odmah, a ona zahtjevnija u najskorije moguće vrijeme", najavila je Pavičić Vukičević.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!