Novosti / Hrvatska

Tužne snimke

VIDEO Mirogojske arkade su u lošem stanju: 'Obnova će trajati godinama i bit će skupa'

Veliku je štetu pretrpjela centralna kapela, Crkva Krista kralja, na kojoj su stradale četiri ugaone kule

Mirogojske arkade središnjeg zagrebačkog groblja, povijesni spomenik građen na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća, jako su stradale u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb i okolicu. Kako pokazuju snimke, šteta je velika, a stradala je i centralna kapela, Crkva Krista kralja.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Restaurator, Radivoje Jovičić, viši konzervator i restaurator za kamenu skulpturu, arhitektonsku ornamentiku i etnološki materijal, koji već 40 godina surađuje na obnovama arkada i koji ih je obišao za Vijesti.hr je procijenio da su štete ogromne, te da će obnova trajati godinama, kao i da će biti izuzetno skupa.

Veliku je štetu, kaže nam, pretrpjela centralna kapela, Crkva Krista kralja, na kojoj su stradale četiri ugaone kule, kupole, s kamenim 'haubama' koje su su se u potresu pomaknule, te jedna čak prijeti padom. "Sve ih treba hitno vezati, a kasnije demontirati i ponovno sagraditi", procjenjuje ovaj iskusni stručnjak.

Mirogoj

"Same arkade su dobile velike udarce, stupovi su u lošem stanju, cigleni bačvasti svodovi su razdrmani, popucali su - nijedna se nije srušila, ali na masu mjesta je popucalo", dodaje.

Iako nije seizmolog, primijetio je da je potres je imao smjer sjever - jug, pa su najveće štete nastale na onim dijelovima koje su okrenute u smjeru sjever-jug. "Arkade su se dosta spasile jer su okrenute da podupiru zidom jedna drugu", zaključio je.

VEZANE VIJESTI

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!