Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ZAGREB NAKON POTRESA

Bandić traži donacije građana: A nenamjenski je potrošio 22 milijuna kuna proračunske zalihe?

Bandić traži donacije građana: A nenamjenski je potrošio 22 milijuna kuna proračunske zalihe?
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Proračunska zaliha su sredstva predviđena kao rezerva za nepredviđene troškove u slučaju elementarnih nepogoda

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nenamjenski je potrošio 22 milijuna kuna proračunske zalihe, upozorili su iz emisije Radio Studenta ''Strah od slobode''.

VEZANE VIJESTI

Podsjećaju da su proračunska zaliha namjenska sredstva koja se koriste za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća i sličnih događaja koji se ne mogu predvidjeti.

''Prema dostupnim podacima u razdoblju od četiri godine, od 2015. do 2018., u zagrebačkom proračunu izdvojena su 22 milijuna kuna na ime proračunske zalihe. Sav taj novac, koji bi u sadašnjoj situaciji puno značio građanima i građankama pogođenim epidemijom i potresom, gradonačelnik je nenamjenski potrošio i razdijelio, između ostalog, raznim župama po Hrvatskoj i BiH. Sredstvima proračunske zalihe financirali su se catering na dočeku nogometaša (106.000 kuna), tradicionalno prelo mladeži u Subotici, orgulje za župu sv. Nikole biskupa u Zelini i čitav niz sličnih aktivnosti'', upozoravaju iz emisije ''Strah od slobode''.

Podsjećaju i da je Državna revizija u svom izvješću upozorila na nenamjensko trošenje, ali gradonačelnik je i nakon upozorenja još nekoliko mjeseci nastavio s istom praksom, o čemu je pisao H-Alter te upozoravaju: ''Iznos od pet milijuna kuna koji je predviđen u proračunu za 2019. godinu na ime zalihe, zadnjim rebalansom preusmjeren je na plaćanje tekućih izdataka. Čista 'sreća' je da su se epidemija i potres u Zagrebu dogodili početkom godine, pa proračunska zaliha za 2020. godinu u iznosu od 5 milijuna kuna još nije potrošena za razne gradonačelnikove 'vizije'.''

''S obzirom na razmjere šteta koje su uzrokovale dvije istovremene nepogode, iznos će se nekome možda učiniti zanemariv, ali gradonačelnikov odnos prema proračunskoj zalihi vrlo jasno ukazuje na izostanak bilo kakvog suvislog plana upravljanja gradom čiji je cijeli proračun kreiran kao bankomat bez limita za njegovu klijentelističku mrežu'', upozoravaju iz emisije Radio Studenta ''Strah od slobode''.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!