Ostani doma
Novosti / Hrvatska

lebdeće čestice

Zrak u Hrvatskoj i dalje loše kvalitete! 'Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom'

Zrak u Hrvatskoj i dalje loše kvalitete! 'Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom'
Marin Tironi/Pixsell

Poseban oprez preporučuju osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama i starijima

Zrak na području Hrvatske je i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, a koncentracije lebdećih čestica su u blagom opadanju te iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i dalje preporučuju građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru. Koncentracije čestica PM10 i dalje u blagom opadanju.

Pustinjski pijesak iz Azije

"Nakon što su tijekom petka, 27. ožujka, uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova današnja zabilježena koncentracija u zraku je u blagom opadanju. Povećane koncentracije čestica PM10 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji", izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poseban oprez preporučuju osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.  

Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba. 

Reci što misliš!