Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Više je opcija

Krenuo je treći tjedan online nastave, a sve učenike zanima na koji će način dobivati ocjene

Krenuo je treći tjedan online nastave, a sve učenike zanima na koji će način dobivati ocjene
RTL

Štrajk, epidemija, a onda i potres u Zagrebu ovu su školsku godinu učinili najtežom do sada

Treći je tjedan nastave na daljinu, a sve je izglednije da će se svjedodžbe dijeliti online. Zato svi čekaju odluku ministrice na koji način će se učenici ocjenjivati.

U najtežoj situaciji su maturanti kojima školska godina traje kraće nego ostalima, a pred kojima je i polaganje ispita državne mature. I za njih se planira polaganje u izvanrednim okolnostima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radne navike u virtualnim učionicama, online zadaće i učenje novog gradiva: nakon dva tjedna nastave na daljinu sve se polako usvaja.

"U prvom tjednu su nam neki profesori dali toliko gradiva da smo pred računalima bili od 8 ujutro do 8 navečer. Znam da je i njima teško i zbilja se trude objasniti nam svo to gradivo, stavljaju razne prezentacije i materijale i odgovaraju na sva naša pitanja", rekao je Nikola Topolovec, maturant Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Ono što sve učenike zanima je na koji način će se u školi na daljinu dobivati ocjene.

"Što se tiče ocjenjivana na daljinu mislim da će to biti vrlo teško. Ne znam hoćemo li imati online ispite, nekakve eseje koje ćemo pisati, zadaće ili prezentacije koje ćemo izrađivati", izjavila je Ema Horvat, maturantica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Maturante posebno kako će u ovoj situaciji izgledati državna matura.

"Smatram da što se tiče ove zadnje godine koja izgleda kako izgleda mislim da se ne bi trebalo potpuno ukinuti gradivo jer nam je to sada svježe, a možda da se malo nešto reducira to bi bilo dovoljno, a protiv sam potpunog ukidanja mature", rekao je Luka Kereži, maturant Druge gimnazije Varaždin.

"Mislim da bi se ove godine matura trebala ukinuti, možda zamijeniti prijemnim ispitima, uvesti razgovore na fakultet, ne znam, ali svi se nadamo da će ta odluka koja bude biti najbolja za nas maturante", kazao je Topolovec.

Štrajk, epidemija, a onda i potres u Zagrebu ovu su školsku godinu učinili najtežom do sada. Kako učenicima tako i učiteljima.

"Sad nastavnici bilježe bilješke pišu li učenici zadaće, kako je riješio, je li dobro riješio, koliko se prijavljuju, to je na neki način opisna ocjena. Kako će se ocjenjivati ne znam. Vratit ću se na opremljenost domova djece i nastavnika, bilo bi najbolje kad bi se direktno preko kamere ispitivalo učenike, ali mislim da to nije izvedivo", pojasnio je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

U tijeku je e -savjetovanje koje će ministrici obrazovanja omogućiti da u novonstaloj situaciji donese odluku o drukčijem vrednovanju učenika. Iz sindikata hrvatskih učitelja smatraju da bi u cijeli proces trebali više uključiti struku.

"Iako se ne zna kako će izgledati ocjenjivanje ne bi bilo loše staviti moguće scenarije zainteresiranoj javnosti da da mišljenje. Tako bi i struka i učenici i roditelji mogli dati na znanja što misle, kako im je i kako bi se zajednički došlo do što bezbolnijeg rješenja", poručila je Ana Tuškan, glavna tajnic Sindikata hrvatskih učitelja.

Iz ministartva poručuju ukidanja ocjena nema kao ni zaključivanja školske godine na temelju dosadašnjih ocjena.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!