Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Pomoćnik u borbi protiv virusa

Vlada predstavila digitalnog asistenta Andriju, Beroš poručio: 'Nudi i personalizirana rješenja...'

Vlada predstavila digitalnog asistenta Andriju, Beroš poručio: 'Nudi i personalizirana rješenja...'
RTL.hr/PIXSELL

Ministar uprave Ivan Malenica kazao je i kako će nastaviti raditi na digitalizaciji

Prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa, Andriju, u Vladi su danas predstavili ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog Branko Kolarić.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kazao je kako je ime dobio po Andriji Štamparu te je dodao kako će se putem Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Postavljaju se pitanja kakva bi epidemiolozi postavili u ordinaciji. Tako svaki građanin ima direktan i brz pristup zdravstvenim djelatnicima u digitalnom obliku. Ovako ćemo rasteretiti sustav što je jako važno", kazao je Frka-Petešić.

Epidemiolog Branko Kolarić koji je pomagao u razvoju chatbota rekao je kako su to napravili po uzoru na druge zemlje poput Singapura i Koreje.

"Kako smo ovo napravili? Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija", objasnio je Kolarić.

Također, rekao je kako će se Andrija još razvijati. 

"Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome", rekao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se ovako pokušvaju obratiti i mlađim generacijama.

Nastavit će se raditi na digitalizaciji

"Pokušavamo se obratiti posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema.

On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima", objasnio je Beroš.

Ministar uprave Ivan Malenica kazao je i kako će nastaviti raditi na digitalizaciji. 

Zbog Andrije, rekao je Kolarić, ljudi neće završiti u samoizolaciji već će ih on uputiti obiteljskom liječniku. 

Malenica je kazao i kako je Andrija donacija niza IT firmi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!