Ostani doma
Novosti / Hrvatska

VELIKA STVAR

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima
RTL / PIXSELL

Ključni preduvjeti za obnovu su prijenos i dijeljenje informacija

Stručne udruge pozvale su arhitekte, urbaniste i ostale da svojim prilozima pomognu kreiranju otvorene stručne platforme obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, strukovna udruženja i strukovne institucije s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti zatražili su gotovo odmah nakon potresa hitno formiranje Koordinacijskog tijela na razini Vlade i stavili se na raspolaganje građanima i građankama Zagreba te upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske.

Cilj je bio i ostao što kvalitetnije prevladavanje situacije prouzročene potresima koji su Zagreb pogodili 22. ožujka, a upravo na tom tragu je pokrenuta i otvorena stručna platforma obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Platforma cilja pridonijeti kvaliteti obnove tako da se podaci, inače raspršeni po brojnim pojedinačnim izvorima i razvijenim bazama, prikupe u interdisciplinarnu cjelinu. Stoga se prikupljaju informacije o postojećim repozitorijima podataka o Zagrebu - arhivske fotografije, nacrti, znanstveni, stručni i publicistički članci, arhitektonske snimke pojedinih zgrada i urbanističkih sklopova, podaci iz istraživanja (radni materijali i gotove studije, realizirani i planirani projekti u zonama koje su najviše pogođene potresom i slično).

Također, prikupljaju se i informacije i o domaćim te inozemnim stručnim radovima i primjerima koji se bave temom sanacije posljedica potresa s tehničkoga (inženjerskoga), konzervatorsko-restauratorskoga, kulturnoga, sociološkoga i antropološkog aspekta (planovi i programi sanacije i obnove, smjernice za obnovu zona i pojedinačnih objekata, znanstveni i stručni članci, studije, pregledni članci i slično, a platforma služi da se informacije povežu i, po mogućnosti, geolociraju.

VEZANE VIJESTI

''Kako bismo u kriznoj situaciji što prije došli do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka, potrebno je sakupljati i razmjenjivati relevantne raznorodne dokumentacije i uključiti što širi krug stručne i zainteresirane javnosti te međusobno povezati sve institucije i pojedince s korisnim i vrijednim iskustvima'', istaknulo je Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), koja podržava platformu uz Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za povijest umjetnosti, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatsku komoru arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko restauratorsko društvo / IIC – Hrvatska grupa, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Zagreb nakon potresa

S obzirom na to da prijenos i dijeljenje informacija predstavljaju jedan od ključnih preduvjeta za osmišljavanje uspješnih, stručnih i provedivih rješenja za obnovu, pozivaju sve zainteresirane da se uključe u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove te na stvaranje otvorene online platforme o graditeljskom fondu i baštini Zagreba kao i o primjerima sanacije posljedica potresa obnovi.zg.

Naročito važan segment čine i doprinosi pojedinaca (autora, ali i zainteresiranih građana koji posjeduju korisnu dokumentaciju), a bavili su se istraživanjem ili radom na nekoj od spomenutih tema, a do sada nisu bili uvršteni ni u jednu bazu podataka s otvorenim pristupom. 

VEZANE VIJESTI

U drugoj fazi bit će izrađen preglednik u kojem će se nastojati sistematično i upotrebljivo prezentirati prikupljeni podaci u odnosu na lokaciju, temu, vremensku odrednicu, izvore i slično, a platforma će biti trajno otvorena za unos novih podataka.

Svi koji žele sudjelovati u kreiranju platforme obnovi.zg trebaju se registrirati, a upute sa strukturom i predloškom za unos podataka i upload priloga mogu preuzeti na internetskim stranicama Udruženja hrvatskih arhitekata. Strukovna udruženja i strukovne institucije nadaju se da će platforna postati neprocjenjivi resurs koji će nam kao zajednici omogućiti da kvalitetnije riješavamo zadatke koji su pred nama.

VEZANE VIJESTI

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!