Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Upitna sezona

VIDEO Capak pokopao nade za turističku sezonu: 'Pitanje je hoćemo li vanjske turiste pustiti'

Unatoč pisanju pojedinih medija, čini se kako se granice neće samo tako otvoriti za strane turiste

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se u četvrtak na redovitoj konferenciji za novinare na turizam te komentirao pod kojim uvjetima i kada bi strani turisti mogli doći u Hrvatsku.

Upravo o toj temi smo danas izvijestili i na našem portalu Vijesti.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vrlo teško je o tome govoriti. Ljeto se bliži, ali je nepoznato kakva će biti epidemiološka situacija u Europi i u područjima odakle dolaze naši turisti. U svakom slučaju, ako druge zemlje budu imale goru situaciju nego mi, nikako neće biti dopušten dolazak turista. Ako bi se situacija promijenila, onda ćemo razmotriti kako i pod kojim uvjetima će moći doći", kazao je Capak.

Istaknuo je da turizam više neće biti isti.

"Ta djelatnost više neće izgledati kao što je izgledala prije. Epidemiolozi će donijeti jedan poseban okvir o funkcioniranju i uvjetima koje hotelski i svi ostali smještaji trebaju ispuniti i uvjete o ponašanju stranih turista. Ako kod nas bude povoljna epidemiološka situacija, naravno da će naši građani moći doći na more. Pitanje je hoćemo li vanjske turiste pustiti. To ovisi o njihovoj epidemiološkoj situaciji", pojasnio je. 

Što se tiče donošenja potvrda da su zdravi, Capak naglašava da ta potvrda vrijedi vrlo kratko vrijeme. Također, ustvrdio je da ni test nije nikakva garancija jer već za 24 sata može postati pozitivan. 

"Epidemiološki gledano, garancija bi bila samo kada bismo mi imali uvide u njihove karantene i kada bi oni proveli 14 dana u karanteni. Samo u tom slučaju bili bismo sigurni da nam neće donijeti bolest", zaključio je Capak. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!