Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gost RTL-a Danas

EKSKLUZIVNO Jandroković: 'Ili izbori početkom ljeta ili opasnost da ih uopće ne održimo'

Šef Sabora optužio je SDP da želi odgoditi izbore kako bi nedemokratski došao na vlast

"Ili izbori na ljeto ili riskiramo da ih uopće ne bude i da se dovedemo u nezahvalnu situaciju", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u ekskluzivnom razgovoru za RTL Danas. Oporbu je pak optužio za sabotažu.

Preduvjet za izbore u srpnju, što se sve češće spominje u javnosti, je raspuštanje Sabora, a Jandroković kaže da se o stavljanju te točke na dnevni red još nije razgovaralo.

"SDP se boji rezultata, žele nedemokratski doći na vlast"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Da bismo išli na izbore, moraju biti zadovoljena dva uvjeta: moramo ih održati u ustavnom roku i epidemiološka situacija mora biti takva da se oni mogu održati na način da budu demokratski i da postoje uvjeti, razumna ograničenja koja će ih učiniti demokratskim, legalnim i legitimnim. Ako situacija bude takva da se mogu održati u prvoj polovici ljeta, rekao bih u srpnju, onda bi ta odluka mogla biti donesena. Ako zaista bude točna procjena da će ujesen krenuti drugi val epidemije, a to ne govore samo hrvatski stručnjaci, tada bismo se doveli u situaciju da, ako izbore ne održimo u  prvom dijelu ljeta, moglo bi se dogoditi da ih upoće ne možemo održati i onda bismo u prosincu, kada je ustavni rok za novi Sabor, došli u situaciju da ovaj saziv produljuje mandat i to se čini dvotrećinskom većinom. Čini mi se da je SDP-ov plan upravo taj i o tome treba javno govoriti i reći - vjerojatno žele izbjeći izbore jer se boje rezultata i da u prosincu kao dio dvotrećinske većine postanu dio vlasti. Čini mi se da je to njih plan i zato ustrajno napadaju i agresivno žele izbjeći izbore", rekao je Jandroković.

Argument oporbe je pak da vladajućima ne odgovaraju izbori najesen jer će se tada vidjeti prave posljedice ekonomske krize.

"Ne bih se složio s tom tezom jer ako se najesen dogodi situacija da ne možemo imati izbore, još jednom ponavljam, tada ovaj Sabor produljuje mandat i u 2021., kada ćemo morati donijeti mnogo zahtjevnih i teških odluka, imat ćemo Sabor koji neće imati legitimitet jer mu je mandat dulji od četiri godine. Dilema je održati izbore u uvjetima kada je epidemiološka situacija pod kontrolom ili se dovesti u situaciju da izbora uopće ne bude", naglasio je Jandroković.

No pitanje je ima li HDZ za to dovoljan broj ruku u Saboru.

to se tiče koalicijskih partnera, nismo razgovarali, ali vjerujem da svatko tko je razuman, tko želi da osim zdravlja imamo i demokratski izabran parlament, razmišlja na sličan način kao i mi", kaže Jandroković.

Bandićevi saborski zastupnici očito nisu za to zainteresirani jer je sam Bandić ovaj tjedan rekao da će ići s prijedlogom izmjena izbornog zakona. Takvo što Jandroković smatra nemogućim: "Nisam čuo taj prijedlog niti smatram da je u ovom trenutku realna izmjena takvog zakona. Nalazimo se samo nekolko mjeseci do izbora i sada ih treba provesti u uvjetima koji će osigurati zdravlje građana".

Uvjeren je da će imati dovoljan broj ruku: "Mi smo vladajuća većina i imamo odgovornost. Onaj tko je dio nje vjerujem da se neće voditi uskim stranačkim interesima, nego će se voditi javnim dobrom, a to je da održimo izbore".

Iz SDP-a kažu da se izbori ne mogu održati dok se ne osigura mogućnost okupljanja i sloboda kretanja.

"Naravno, zato i ne donosimo odluke dok epidemiološka sitaucija ne bude to dopuštala.  Naravno, nitko ne očekuje masovne skupove, ali uz razumna ograničenja, vjerojatno će moći biti manji skupovi, videokonferencije i sve ostalo što ide uz izbornu kampanju. Bolje je tako, nego riskirati i ne održati izbore ujesen", rekao je Jandroković.

Do 11. svibnja na snazi je zabrana okupljanja više od 10 osoba. "To je rok kad će krenuti treći krug mjera i pratit ćemo broj oboljelih. Ako on bude na ovoj razini, onda vjerujem da postoje realni i korektni uvjeti za izbornu kampanju", kaže šef Sabora.

"Stožeraši" na listama HDZ-a? "O tome još nismo razgovarali"

Jandroković, koji je i glavni tajnik HDZ-a, kaže da još nisu razgovarali o listama, a mnogi se pitaju hoće li na njima biti članovi Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

"Razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme. Sigurno da će istaknuti članovi participirati na izborima, a tko će biti na listama, vidjet ćemo", kazao je Jandroković.

U prvoj fazi ublažavanja mjera otvoren je dio trgovina, ali im je zabranjen rad nedjeljom. Je li riječ o dodvoravanju desnici, posebno glasačima Miroslava Škore?

"Ne. Moj je dojam da posebno lijeva strana spektra pokušava ponovno otvoriti ideološke teme. Čini se da je i predsjednik Milanović otišao na stranu lijevih kada je na neprimjeren način komentirao ploču hrvatskim braniteljima u Jasenovcu. Otvorio je temu koja nas vraća u neko bivše doba. Čini mi se da s lijevog političkog spektra odapinju kada je u pitanju Crkva, rad nedjeljom... Mi od toga ne želimo raditi nikakve ideološke prijepore. Mislim da se radi o nečem normalnom, o nečem što slijedi sve ostale epidemiološke mjere", odgovorio je Jandroković.

 

O datumu odlučuje Zoran Milanović

U nedjelju se otvaraju crkve, a na pitanje zašto ne i kina i kazališta, ministar Davor Božinović je u jučerašnjem RTL-u Danas rekao da su "vjernici i svećenici bili disciplinirani". 

"I u crkvi će postojati mjere kao i u svim drugim institucijama. Svi koje rade moraju se pridržavati epidemioloških mjera. Uvjeren sam da će tako biti u crkvama. Za kina i kazališta je procjena da su rizičnija od dosad dopuštenih okupljanja", rekao je Jandroković.

O točnom datumu izbora na kraju, iako u uskom manevarskom prostoru, odlučuje predsjednik Republike.

"To je važno naglasiti kada u pitanje dovode našu spremnost. Konačnu odluku donijet će predsjednik Republike. Nakon raspuštanja Sabora u roku od 30 do 60 dana moraju biti održni izbori. To je onda na predsjedniku. Još jednom, bolje izbori u uvjetima kada imamo dobru epidemiološku situaciju, nego da imamo situaciju koja nije u potpunosti legitimna i koju bih volio izbjeći jer nije ni demokratska", zaključio je Jandroković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!