Ostani doma
Novosti / Hrvatska

KORADO KORLEVIĆ ZA RTL

'Da bismo mogli reći kakva nas budućnost čeka, najprije moramo proći kroz ‘ključanice kaosa’'

'Prirodna bogatstva Hrvatske nisu planine, mora i šume, nego djeca i bez njih država nema smisla', poručio je

‘’Lijepo je kad netko primijeti da se nešto radi’’, istaknuo je u razgovoru za RTL Danas Korado Korlević, jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika, astronom svjetskoga glasa i pokretač Zvjezdarnice Višnjan, kojega je Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) proglasila najboljim komunikatorom za 2019. godinu.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Korlević je kazao da mu je to potpuno neplanirano, iznenađenje zbog kojega se danas osjeća kao i jučer, a smatra da su njega nagradili zbog poruke koju šalje, a to je da: ‘’Prirodna bogatstva Hrvatske nisu planine, mora i šume, nego djeca, i bez njih država nema smisla’’.

Vremena u kojima živimo su izazovna, a Korlević kaže da se nikada ne možemo vratiti na staro: ‘’Bit će promjena, ali nismo u stanju reći koja će biti budućnost. Da bismo to mogli reći, potrebno je proći kroz ‘ključanice kaosa’ koje mi još nismo prošli’’.

‘’Iznenađenje je kako je svijet reagirao na pandemiju koja uopće nije onako opasna i gadna kako se očekuje. Godišnje imamo više mrtvih od malarije nego što je bilo dosad od ove pandemije’’, kazao je Korlević.

Tko je imao virus na računalu i zna što su hakeri sposobni napraviti iz obijesti, jasno mu je, smatra, zašto je upozorio da bi mladi koji se dublje zanimaju za biologiju i kompjutore mogli postati vrlo opasni. "Već danas imamo sintetsku biologiju koja se razvija i već sada imamo biohakere – klince koji odlučuju modificirati organizme. Unutar nekoliko godina imat ćemo klince koji će si dizajnirati kućnog ljubimca. Što ako neki umjesto da napiše softver koji je koristan, napiše virus za uništavanje? Ako umjesto bakterije koja proizvodi struju, napravi najluđu i najopasniju bakteriju?"

Što se tiče snimki nepoznatih objekata koje je ovih dana objavio Pentagon, Korlević kaže: "Nama su posao nepoznati objekti. Posao je kada radiš analizu i onda vidiš jesi li ti u stanju riješiti o čemu je riječ pa onda zoveš kolege i na kraju ti se ponekad javi Američka vojska da je nešto njihovo i da ne treba dalje tražiti. Svi objavljuju nešto nepoznato, jedino su trebali pitati Ruse ili Francuze je li to nešto njihovo, a ne zvati u novine’’.

Osvrnuo se i na priču o asteroidu koji prolazi kraj Zemlje, o čemu ovih dana pišu mediji: "Miješaju se vijesti o dva asteroida. Taj asteroid je medijski interesantan, ali on je na 10 udaljenosti Mjeseca, on je potpuno nebitan objekt. Imali smo noćas jednog koji je prošao na 400.000 kilometara od Zemlje, a koji je otkriven prije dva dana. Nama je posao praćenje i otkrivanje opasnih objekata i mi ga radimo kao što vatrogasci rade svoj posao, problem je jedino kad se zaleti i udari u Zemlju’’.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!