Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Duhoviti Plenković

Oporba izvela performans na Markovu trgu, posjetio ih premijer: 'Odlični ste! Jel' ovo prijavljen skup?'

Oporba izvela performans na Markovu trgu, posjetio ih premijer: 'Odlični ste! Jel' ovo prijavljen skup?'
Patrik Macek/PIXSELL

Oporbenjaci su donijeli stolce i laptope na Trg svetog Marka

Zagrebački oporbeni zastupnici u četvrtak su iz protesta zbog virtualne zagrebačke skupštine odlučili na njoj sudjelovati s Markova trga, gdje su stavili stolice, a do njih je iz Banskih dvora došao premijer Plenković i izrazio sumnju da je sve po propisu jer ih je više od 20 i dometnuo da su "odlični".

Zagrebačka oporba na Trgu svetog Marka

Dvadesetak oporbenih zastupnika zagrebačke Gradske skupštine, iz SDP-a, GLAS-a, Nove ljevice, Zagreb je naš!, okupili su se  jutros u znak protesta na Markovom trgu. Postavivši stolce na javnu površinu, s laptopima i mobitelima priključili su se elektronskoj sjednici Gradske skupštine.

Dok je prolazio Markovim trgom, pokraj njih je zastao predsjednik Vlade Andrej Plenković i rekao da su "na suncu, da su odlični" te kako mu se čini da su neki preblizu. 

"Odlični ste! Odlični ste! (...) Jel' ovo prijavljen skup? Nije po propisu, malo mi vas je više od 20", kazao je Plenković dodavši da će sljedeći put "ovima iz Europe" kazati da se nađu na Markovu trgu zbog epidemioloških razloga.

Nezavisni zastupnik Marko Torjanac Plenkovića je upitao i hoće li HDZ-ovi zastupnici u Gradskoj skuštini podržati gradonačelnikov prijedlog da uskrati isplata novčanih srestava za programe ustanovama u kulturi. 

"Vi znate da mi podržavamo kulturu. U našem mandatu proračun za kulturu je praktički pojačan za 100 posto", odgovorio je Plenković poručivši Torjancu kako mu se čini dao on jako dobro surađuje s Ministarstvom kulture. 

Na ponovni upit Torjanca, Plenković je kazao da će HDZ-ovi gradski zastupnici podržati sve što je dobro za zagrebačku kulturu.

Premijer se posebno obratio i zastupnicama GLAS-a Anki Mrak Taritaš te Nove ljevice Radi Borić, dobacivši im da se nalaze preblizu jedna druge te da mu "djeluju kao jedna".

Na tvrdnju Mrak Taritaš da su one isto, oporbeno, kućanstvo, Plenković  je kazao da se "baš mislio jesu li one u  istom kućanstvu", te dodao da se jave kada posjete crkvu sv. Marka na tom trgu oštećenu u potresu.

"Ja sam bio tu na dan potresa, vas nisam vidio", dodao je Plenković.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine je izvješće gradonačelnika o mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa i izvješće o posljedicama potresa. Uz to na dnevnom redu su i prijedlozi oporbenih gradskih zastupnika o stambenom zbrinjavanju građana pogođenih potresom te prijedlog kojim traže da gradonačelnik podnese izvješće o razmjerima oštećenja na zgradama.

Reci što misliš!