Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ravnatelj policije U RTL-U DANAS

Milina za RTL otkrio koliko je ljudi ušlo u Hrvatsku od 9. svibnja i odakle je najviše dolazaka

'Mi ćemo pokušati pronaći još nekakva rješenja da ubrzamo vremensko trajanje kontrole na granici', kaže Milina

Kako nam je jučer u studiju potvrdio ministar turizma Gari Capelli, hrvatske granice su otvorene, a nakon nekoliko mjeseci na njima se mogu vidjeti i strane registarske oznake. 

Vezana vijest

Aerodrom u Ateni

Reporter RTL-a Boris Mišević bio je na graničnom prijelazu Bregana, a gost RTL-a Danas bio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje, otkad su otvorili granice, koliko je povećan dolazak, Milina kaže:

"Od te odluke, od 9, svibnja, imali smo 2700 stranih državljana, 2100 državljana iz EU i oko 500 i nešto državljana trećih država. Prema našoj statistici najviše je dolazaka iz Slovenije, Austrije i Njemačke, te BiH", istaknuo je Milina.

O tome kako će to izgledati u vrijeme sezone kada se ipak očekuje veći dolazak turista, glavni ravnatelj policije ističe:

"Hrvatska granična policija ima iskustvo. Hrvatski policajci su pripremljeni, sada rade kontrolu kao što je bilo za vrijeme određivanja samoizolacije. Ovo je blaži stupanj kontrole nego tada. Nije ovo olakšanje, ne znači da ne uzimamo podatke od osoba, oni dobiju letak da se moraju pridržavati svih epidemioloških mjera", istaknuo je.

Hoće li to stvoriti i veću gužvu na granicama?

Postupak u slučaju zaražene osobe

"Unaprijeđujemo taj sustav. Danas smo imali sastanke s Ministarstvom turizma. Mi ćemo pokušati pronaći još nekakva rješenja da ubrzamo vremensko trajanje kontrole na granici", poručuje.

Glavni ravnatelj policije potom je objasnio kako će se postupati ako uoče da netko ima simptome koronavirusa.

"Kao i prije. I dalje imamo sustav sanitarnih inspektora. Ako ima sumnja da su osobe zaražene ili su kontakti zaraženih, onda ide sustav samoizolacije", kaže.

Stvara li nam probleme to što nismo u Schengenu?

"Ne. Sad nam i pomaže to što imamo sustav na granicama", jasno će.

Na pitanje očekuje li s popuštanjem mjera i novi migrantski val, Milina kaže:

"Pratimo situaciju i od grčko-turske granice. Bilo je više slučajeva gdje su bile situacije da su policijski službenici u susjednim zemljama morali intervenirati. Ojačali smo neke kapacitete. Priljev mibgranata je smanjen, za 50 posto u zadnja dva mjeseca. Nemamo povećanje u zadnjih par dana. Bitno je da sve zemlje u regiji brinu za svoje granice. Ne samo BiH, nego i Srbija i druge", kazao je za RTL Nikola Milina.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!