Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Operacija trajala 11 sati

Otkrivamo detalje prve transplantacije srca od pojave korone: Organ je stigao iz Slovenije...

Epidemija koronavirusa gotovo je zaustavila transplantacijski program

U bolnice se polako vraća i transplantacijski program, koji je u jeku epidemije gotovo zaustavljen. U KBC-u Zagreb prije dva dana obavljena je prva transplantacija srca i to na mlađem pacijentu, kojemu je novi organ bio prijeko potreban.

Tridesetosmogodišnji pacijent prije dva dana dobio je novu priliku za život. Pod policijskom pratnjom, po novo srce eksplantacijski tim KBC-a Zagreb morao je u Sloveniju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sama eksplantacija je bila bez ikakvih problema, to je uredno prošlo i brzo smo se vratili nazad na KBC. Taj period koji je potreban, koji smije organ biti izvan cirkulacije je maksimalno 4 sata, tako da smo mi vrlo dobro se vratili i puno prije", kazao je subspecijalist kardiokirurg na Klinici za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb Tomislav Kopjar

Vezana vijest

Operacija

Transplantacija trajala više od 11 sati

Prva transplantacija srca u doba epidemije trajala je više od jedanaest sati. Pacijentovo stanje posljednjih se mjeseci zakompliciralo. Iako je bio na hitnoj listi, zbog strogih epidemioloških mjera, nekoliko ponuda liječnici su ranije morali odbiti. Sama operacija bila je kompliciranija nego inače.

"Zato što je to četvrta operacija ovom mladom bolesniku. On je imao tri oblika mehaničke potpore srcu, koji su gradirani od najjednostavnije do najkompliciranijeg. S ovim najkompliciranijim je živio šest godina", kazao je pročelnik Zavoda za kardijalnu kirurgiju odraslih bolesnika KBC-a Zagreb Hrvoje Gašparović

Priprema transplantacije, u kojoj su sudjelovala četiri kirurga, dva anesteziologa, tri medicinske sestre i dva tehničara - bila je drukčija nego što je uobičajeno.

"Utjecaj korone na ovaj specifični slučaj bio je vidljiv jedino u odabiru organa, a i primaoc i donor morali su biti covid testirani kako bismo mogli ići u operacijski zahvat", kaže Gašparović. 

Epidemija je gotovo zaustavila transplantacijski program

Prošle godine u Hrvatskoj je obavljeno 38 transplantacija srca, od početka ove godine - 11. Epidemija koronavirusa gotovo je zaustavila transplantacijski program.   

"S tom iznimkom što smo se dogovorili kad je riječ o srcu, ako je pacijent na hitnoj listi  da se tada može razmotriti transplantacija ukoliko je to moguće i ukoliko je to sigurno s obzirom na epidemiološke okolnosti", rekao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Davor Milčić.

Prije tri dana odlučeno je da se ponovno krene s transplantacijskim programom, a istog dana došla je ponuda i za 38-godišnjeg pacijenta, koji se na Odjelu intenzivne skrbi dobro oporavlja. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!