Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SJEDNICA VLADE

Poduzetnici stigli na Markov trg; Plenković: 'Malo je zemalja koje su toliko uložile u radna mjesta kao mi'

Poduzetnici stigli na Markov trg; Plenković: 'Malo je zemalja koje su toliko uložile u radna mjesta kao mi'
Josip Regovic/PIXSELL

Redovita sjednica Vlade održava se u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Na Markovu trgu održava se prosvjed povremenih prijevoznika iz cijele Hrvatske, ugostitelja, turističkih djelatnika i poduzetnika koji se bave eventima u organizaciji udruge Glas poduzetnika, koji traže hitne mjere od Vlade kako bi im se vratilo pravo na rad i spasilo na desetke tisuća radnih mjesta. Vlada redovitu sjednicu zbog mjera distanciranja koje su i dalje preporučene održava u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

Vezana vijest

Krčki most

'Dovoljno je vremena za kampanju i organizaciju izbora'

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na datum izbora koji je odredio predsjednik Republike Zoran Milanović, podsjetimo, riječ je o 5. srpnja, te je kazao da je dobro da je datum izbora nakon predsjedanja Europskom unijom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Idemo u izbore nakon što je naša Vlada ostvarila brojna postignuća koja smo planirali, a možemo reći i da smo uz odgovorno vođenje financija, dočekali pandemiju na najspremniji mogući način - dali smo najizdašniju potporu privatnom sektoru, pola milijuna naših sugrađana dobilo je potpore, poručio je Plenković poručivši: ''Malo je zemalja koje su toliko uložile u radna mjesta kao mi''.

Što se tiče budućnosti, najavio je da će se potpora nastaviti sektorima u kojima će biti stvarnih i velikih problema u idućim mjesecima, a izrazio je i zadovoljstvo da će već idućeg tjedna, prema njegovim informacijama, biti postignuto rješenje sa sindikatima državnih i javnih službi na obostranu korist i zadovoljstvo: ''U ovim okolnostima mislim da je dobro da svi pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja s obzirom na okolnosti u kojima smo se svi zajedno našli''.

Najavio je i da će tim Ministarstva državne imovine otići u Studentski dom ''Cvjetno naselje'' predstaviti sugrađanima koji su trenutno tamo sve ono što trebaju poduzeti kako bi se prijavili za najam stana. Svi koji imaju sredstva ili su imali osiguranje, mogu raditi na obnovi bez obzira na donošenje Zakona.

Istaknuo je da su sredstva osigurana, ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kada prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.

Osigurati dostojan život građanima u najkraćem roku

"S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku", poručio je premijer i rekao da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša radi na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.

'Molimo osnivače da rastumače okolnosti kako bi se djeca krenula vraćati u škole'

Plenković se osvrnuo i na epidemiološke preporuke za škole: "One omogućuju veći broj učenika u školama. Molimo osnivače da rastumače nove okolnosti, ne samo s ravnateljima, već i s roditeljima. Treba iskoristiti ove tjedne pred nama da učenici imaju mogućnost biti u razredima. Ova nova situacija je povoljnija i mislim da se roditelji mogu ohrabriti". ''Vjerujem da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabariti povratak u škole", dodao je Plenković.

O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš te je istaknuo: "Hrvatska je prepoznata kao odgovorna destinacija. Sinergijom struke ostvarili smo gotovo nemoguće. No ovo je tek etapa i toga svi moramo biti svjesni. Apeliram na sve preporuke stručnjaka i da posebno štitimo osjetljive članove zajednice. Stoga, ostanimo zajedno odgovorni".

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je primjetan povećan ulazak stranaca u Hrvatsku. "Do 21.svibnja kroz RH je prošlo 227.000 putnika, 132.000 stranaca. Svi moramo voditi računa da jedino pravo pridržavanje uputa jamči da neće doći do novih žarišta".

Reci što misliš!