Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Evo kad planirati odmor

Velika vremenska prognoza za ljeto: Dunja Mazzocco Drvar analizira što nas sve čeka

Objasnila je kako nas čeka vrlo vruće ljeto

Stigla je najnovija prognoza vremena za ljeto, a Accuweatherove procjene za Europu s podacima za Hrvatsku donosi i analizira naša meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

"Jako dugo nisam vidjela ovako unisone prognoze gdje se svi će modeli slažu oko toga kakvo će ono biti za cijeli stari kontinent, cijelu Europu. Ovako sušan signal kao što imamo sada nikad nisam vidjela, a staža već ipak imam u ovome dosta", rekla je naša meterologinja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Objasnila je kako nas čeka vrlo vruće ljeto. Tu je i problem sa sušom.

"Dakle, očekujemo u skoro cijeloj Europi, uz iznimku britanskog otočja i malog dijela skandinavskog poluotoka iznimno veliku vjerojatnost i do 80 posto za vrlo vruće ljeto. Velika je vjerojatnost pojavljivanja opasnih toplinskih valova, a američki meterolozi upozoravaju da bi to moglo uzrokovati probleme i na sportskim događajima koji su odgođeni zbog pandemije.

FOTO: RTL

Najsuši mjesec bit će srpanj

Suša u srednjoj Europi koja traje već nekoliko mjeseci se nastavlja pa će i velike rijeke imati problema s vodostajima što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva prema istoku pa tako i kroz Hrvatsku. Prinosi velikih žitnica su zbog suše su upitni", rekla je.

FOTO: RTL 

Najsuši mjesec najvjerojatnije će biti srpanj.

"I u Hrvatskoj je ljetna situacija slična onoj 2007. godine kad je urod žitarica i voća smanjen za 20 do čak 70 posto. U nekim dijelovima Slavonije ovo bi definitivno moglo biti najsušnije ljeto u posljednjih 10-ak godina. Najsušniji mjesec najvjerojatnije će biti srpanj u kojem očekujemo i vrhunac vrućine uz najmanje jedan dugačak toplinski val", kazala je. 

Doći ćemo i nadomak 40 Celzijevih stupnjeva

Otkrila je i kada ćemo imati temperaturu od 30 stupnjeva, te koliko ćemo imati teških noći.

"Brojku od 25 stupnjeva o kojoj se govori o kontekstu koronavirusa - u kopnenim gradovima mogli bismo prijeći već oko 10. lipnja, a 30-icu ćemo imati ubrzo nakon 15. lipnja. Imat ćemo sličan broj vrlo vrućih dana kao i prošle godine u lipnju, u srpnju bit će ih dosta više nego prošle godine, a kolovoz bi mogao biti nešto blaži. Sve u svemu izgledno je i da ćemo doći nadomak brojke 40.

FOTO: RTL

Imat ćemo i dosta teško podnošljive noći, to su one noći gdje se temperatura zraka ne spušta ispod 24 stupnja. I njih će najviše biti u srpnju, dok će ih u lipnju i kolovozu biti nešto manje. Ovo će svakako biti jedno od tri ili četiri najtoplija ljeta koje pamtimo u posljednje vrijeme", zaključila je meterologinja.

FOTO: RTL

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!