Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NEVJEROJATNO

Hrvatski liječnici bili su heroji, a ovako im se vratilo: Skinuli su im do 9000 kuna s plaće!

Hrvatski liječnici bili su heroji, a ovako im se vratilo: Skinuli su im do 9000 kuna s plaće!
AP Images

'Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova', govore u HUBOL-u

Zdravstveni djelatnici iznijeli su ponajveći dio tereta tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj, ali vlast im se odužila tako što im je uzela od tisuću do devet tisuća kuna s plaće! Barem tako tvrde u Udruzi bolničkih liječnika (HUBOL).

Vezana vijest

Sindikati

"Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća", navode iz HUBOL-a te dodaju:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva."

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, piše Novi list.

"To učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi", upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit i najavljuje da će pravdu tražiti sudskim putem ako se nepravda ne ispravi.

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

Liječnicima se aplaudiralo, hvalilo ih se jer su imali deset puta veći rizik od zaraze koronavirusom u odnosu na druge ljude.

"Kad je te iste liječnike trebalo platiti, onda su pojedine bolničke uprave odlučile nagraditi ih uskratom dijela plaće Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, to će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR platforma za skupljanje političkih bodova", zaključila je Šmit.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!