Ostani doma
Novosti / Hrvatska

JAVNA RASPRAVA

Darko Horvat nakon analize predložio da samo 14 nedjelja u godini bude radno

Darko Horvat nakon analize predložio da samo 14 nedjelja u godini bude radno
Josip Regovic/Pixsell

'Poslodavci će odabrati kojih 14 nedjelja misle raditi', ističe Darko Horvat

Gotovo dvije godine vrlo intenzivnog analiziranja u trgovini doprinosi skorašnjim izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, naglasio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Vezana vijest

Andrej Plenković

"Mi smo za to da izmjene i dopune pustimo u javnu raspravu i da kvalitetnom javnom raspravu svi zainteresirani daju svoj sud. Mijenja se članak 57. unutar kojeg se regulira rad nedjeljom. S velikom dozom konsenzusa koju smo u dvije godine, ne samo sa socijalnim parnerima, već i zainteresiranom javnošću stavili na stol, 14 nedjelja bit će radnih, poslodavci će odabrati kojih 14 nedjelja. Stav je HGK-a, HOK-a i velikog dijela HUP-a, da je i u destinacijama u kojima je pretežita djelatnost turizam, 14 profitabilnih nedjelja. Slažemo se s takvim zaokruženim rješenjem", rekao je Horvat i dodao:

"Konsenzusom je s poslodavcima i sa sindikatima dogovoreno da se blagdanima također ne radi. Definirat ćemo i radno vrijeme subotom do 21 ili 22 sata. Nakon što epidemiolozi daju priliku i iz uredbe maknemo neradnu nedjelju kao epidemiološku mjeru, od tog trenutka zakon ćemo pustiti u javnu raspravu."

Alternative za te nedjelje postoje...

"Naša analiza pokazuje da su petak, subota i ponedjeljak negdje na 15 do 16 posto ukupnog volumena trgovine, a nedjelja na osam posto, postoji opravdana ekonomska konotacija. Zadnja tri mjeseca su pokazala da tu nedjelju kao trgovačku možemo efikasno kompenzirati petkom, subotom i ponedjeljkom", objasnio je ministar.

Izmjene bi, ako sve bude kako se planira, bile usvojene u rujnu ove godine.

Reci što misliš!