Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Izvor iz Vlade

Država diže kredite od 3,5 milijarde kuna: 'Neće se tražiti pomoć MMF-a, zadužit ćemo se negdje drugdje'

Država diže kredite od 3,5 milijarde kuna: 'Neće se tražiti pomoć MMF-a, zadužit ćemo se negdje drugdje'
Luka Stanzl/PIXSELL

Država će se uskoro zadužiti za više od tri i pol milijarde kuna

Država za koji mjesec ili dva od IBRD-a trebala dobiti više od tri i pol milijarde kuna zajma za borbu protiv recesije zbog pandemije i potresa, a ti bi se zajmovi otplaćivali do 2035. godine. 

Vlada je, naime, dala suglasnost ministru financija Zdravku Mariću za pregovore s IBRD-om oko zajma vrijednog 275,89 milijuna eura za prevladavanje posljedica pandemije u domaćem gospodarstvu i javnim financijama. No, to nije sve. Ministar Marić dobio je suglasnost i da potpiše i ugovor o zajmu od 200 milijuna eura, odnosno više od milijardu i pol kuna za obnovu nakon potresa u Zagrebu i jačanje nacionalnog zdravstva kako bi moglo odgovoriti na prijetnje koje predstavlja pandemija koronavirusa. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom na ova obrazloženja, čini se da Vlada, koja dosad nije tražila novac kod Međunarodnog monetarnog fonda za prevladavanje poteškoća u proračunskoj likvidnosti, to ne namjerava činiti ni u budućnosti. Tako je Novom listu potvrđeno i u Vladi. 

Novcem od IBRD-a od 275,89 milijuna eura financirale potpore za plaću u trajanju od tri mjeseca poslodavcima koji i dalje zadržavaju radnike s ugovorima na neodređeno i određeno vrijeme, ali i plaće korisnicima potpora za samozapošljavanje i stalnim sezoncima.

Kad je u pitanju zajam za saniranje posljedica potresa od 200 milijuna eura, taj bi se novac potrošio na hitne intervencije za zaštitu javne sigurnosti, obnovu i rekonstrukciju bolnica i ustanova iz područja obrazovanja i znanosti, prvenstveno osnovnih i srednjih škola i pripremu programa za potporu obnovi stambenih projekata, piše Novi list.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!