Ostani doma
Novosti / Hrvatska

zakon o radu ili viša sila?

Rad već ove nedjelje? Novosel: 'Oni koji budu otvoreni dobit će kazne'; Westgate: 'Ne vidimo prepreke'

Rad već ove nedjelje? Novosel: 'Oni koji budu otvoreni dobit će kazne'; Westgate: 'Ne vidimo prepreke'
Pixsell

U Westgateu smatraju da se ovakva situacija može protumačiti kao - viša sila

Nacionalni stožer odlučio je ukinuti zabranu rada nedjeljom zbog povoljne epidemiološke situacije. 

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" Mladen Novosel predsjednik SSSH-a ocijenio je da trgovine ne mogu otvoriti vrata već ove nedjelje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama", ocijenio je Novosel.  

"Neki će početi raditi. Sve ovisi o tome kako se poslodavci dogovore sa svojim zaposlenicima", smatra Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

Denis Čupić, direktor trgovačkog centra Westgate, pojasnio je stajalište trgovaca. 

"Ako radnik i poslodavac konsenzualno utvrde da se može raditi ne vidim prepreke da se u nedjelju radi, uz to i radno zalonodavstvo predviđa i višu silu, a ovakvo ukidanje ograničavanja s manje od 7 dana bi se pravno moglo tako tumačiti - u situaciji da imamo enorman pad prodaje, visoke zalihe sezonskih roba na policama te pitanje opstanka niza trgovaca u danoj gospodarskoj stvarnosti", poručio je Čupić za RTL.hr.

Vezana vijest

maske korona kupovina

Uputio je i kritiku sindikatima. 

"Vjerujem da radnicima je itekako u interesu očuvanje tvrtki za koje rade pa tako i njihovih radnih mjesta dok od sindikata sve više vidimo populističke poruke, neargumentirano guranje svjetonazorskih ispred analitičkih argumenata gospodarstva te u krajnjoj liniji nikako ne jasno zalaganje za očuvanje radnih mjesta, plaća a naravno za sve nepravilnosti i zalaganje za kontrolu istih. Naime, u cijeloj diskusiji sindikati paušalno prozivaju poslodavce, a ukoliko nepravilnosti oko plaćanja postoje nadam se da su iste redovno prijavljivali.

Isto tako gospodin Novosel očito vođen svjetonazorom propušta uvidjeti da se Zakonom o trgovini ne regulira rad radnika nego samo trgovačkih objekata te se i dalje mogu puniti police, skladišta i slični poslovi obavljati. Isto tako sindikati propuštaju shvatiti da se radnik štiti Zakonom o radu koji definira maksimalni broj nedjelja koji radnik može raditi i bazno povećanje je jedan nedvosmislen način. Sada su radnici ostavljeni na milost kolektivnim ugovorima kojih nema dok se ne donesu umjesto da radnike štiti kvalitetan Zakon o radu. Samo tada bi se smanjio potencijal neargumentiranih izjava i paušalnih medijskih ocjena sindikalnih čelnika", zaključuje Čupić. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!