Ostani doma
Novosti / Hrvatska

niži kriteriji

Učenici poručili kolegama: 'Na ovo se može gledati kao na zgoditak. Neka iskoriste priliku i prođu razred'

Srednjoškolci, ali i učenici viših razreda osnovne škole, do sada su godinu padali ako imaju zaključene tri negativne ocjene

Neki učenici nisu imali problema s popravljanjem negativnih ocjena i sve su obveze odradili na vrijeme, ali kažu da će s obzirom na to kako je školska godina izgledala, nekima snižavanje kriterija za prolaz ipak pomoći.

Vezana vijest

Blaženka Divjak

''Dodatna je to pomoć da bi učenici ispravili ocjene i da bi bili bolji i mislim da je to fer'', kaže Amel Beriša, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, a njegov školski kolega Darijo Dubnica dodaje: ''Na ovo se može gledati na kao na zgoditak. Tri negativne su dosad bile pad razreda, a ovo sada s četiri je baš zgoditak i neka iskoriste tu priliku i prođu razred''.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Srednjoškolci, ali i učenici viših razreda osnovne škole, do sada su godinu padali sa zaključene tri negativne ocjene. Vladinom uredbom sada s četiri zaključene jedinice imaju pravo na dopunsku nastavu i popravni ispit za koji, po novome, imaju i dodatni, treći rok. Sve se odnosi i na maturante.

''Ako se mislilo pomoći učenicima, ali i djelatnicima u školi, sve je to trebalo napraviti prije, nijedna ovakva velika mjera se ne donosi ad hoc'', upozorio je Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Učenici nižih razreda osnovne škole bez obzira na ocjene ne mogu pasti razred. Kritike na ovu odluku dolaze od mnogih učitelja.

''Učitelji imaju svoje kriteriji i moraju ih imati, i roditelji su upoznati s tim kako će se ocjenjivati. Bilo je djece koja se nisu odazvala na zadatke i puno ih je puta trebalo upozoravati da izvrše zadatak i sad će biti jednako uspješna kao i djeca koja su cijelo vrijeme radila'', upozorila je Marina Lucin, učiteljica u Osnovnoj školi ''Jure Kaštelan'' u Zagrebu.

Kažu i da nikad nije bilo sporno da će se pomoći djeci kojoj je to potrebno. Ravnatelj OŠ ''Jure Kaštelan'' u Zagrebu Krešimir Supanc napominje: ''Izlazi se ususret onima koji se nisu dovoljno posvetili nastavi, a s druge strane ukidamo natjecanja za učenike koji su uz redovan program tražili dodatni prostor za pokazivanje svojih znanja i sposobnosti''.

Ove školske godine učenika koji su ponavljali razred u osnovnim školama bilo je 765, a u srednjim 1563. Godinu prije, razred su ponavljala 892 osnovnoškolca i 1888 učenika srednjih škola.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi da se na ovaj način želi pomoći učenicima: ''To je isključivo i samo davanje dodatne prilike i pomoć preko održavanja dopunske nastave i dodatnih tokova. Svi moramo znati zašto smo ovdje i koja je naša zadaća''.

''Nikome ne treba pomoć ministrice da spasi učenike od 'zlih nastavnika'. Ako je nekome stalo do učenika, to su učitelji i nastavnici'', poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, a Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, dodaje: ''Sad smo samo cijelu agoniju produžili. Postavlja se pitanje kad će to  biti omogućeno učenicima i koji će to učitelj ostvariti svoje zakonsko pravo na godišnji odmor koji mu pripada''.

Hoće li na kraju ova školska godina dobiti prolaznu ocjenu, ostaje vidjeti. 

Reci što misliš!