Ostani doma
Novosti / Hrvatska

STRUČNJAK ZA RTL

Kad psovke javnim osobama lako prelaze preko jezika? 'Tri su razloga, a najgore je kad time dokazuju moć'

Neki to učine slučajno, neki namjerno, a neki su postali meta vrijeđanja drugih

Javnim osobama, ali i sportašima i nekolicini političara pred kamerama često se zna dogoditi da kažu baš ono što ne smiju. Neki to učine slučajno, neki namjerno, a neki su postali meta vrijeđanja drugih. Neprikladan jezik, ističu stručnjaci, često je i pokazatelj izražavanja moći. 

Vezana vijest

Oleg Butković

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović opsovao je prekjučer baš onda kad ne treba, u programu uživo, vidjeli smo u razgovoru za RTL Danas. Nije jedini, političarima često psovke pobjegnu pred televizijskim kamerama ... Sjećamo se Branimira Glavaša, Damira Kajina i Drage Lesara, Nikole Grmoje i Josipa Đakića. A posebnu kategoriju - kada političari opsuju, a da toga nisu ni svjesni - imali smo prilike također vidjeti nedavno u RTL-u Danas u slučaju ministra prometa Olega Butkovića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koja god bila prilika - psovke, neprikladne i ružne riječi - kao dio rječnika u javnom prostoru se događaju. I nažalost, prihvaćene su kao dio izražavanja, ali i iskazivanja emocija. Petar Tanta, komunikacijski stručnjak, objašnjava: ''Prva razina, a omaklo se. Kao gospodin Kotromanović, malo se omaklo. Ispalo je simpatično. Druga, imate jako puno ljudi koji, nažalost, imaju slab rječnik i jako loše se izražavaju i onda koriste psovku kao nadomjestak za nešto te treći dio, najgori - verbalno dokazivanje moći''.

Kad se radi o psovkama političara, sjećamo se i istupa Milana Bandića i Ivana Kovačića, a nekima, kao što je bivši nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, nije dovoljna jedna, već tri psovke - u istom razgovoru, a sve zbog mobitela. No nije on jedini kratkoga fitilja - sjećamo se i Slavena Bilića.

''Možemo reći da psovke nikako nisu dobrodošle ni u jednom obliku'', upozorava Tanta. Dino Rađa, bivši košarkaš, ''proslavio'' se majicom gostujući na RTL-u, a Tanta napominje da kad se dogode, neke možemo tolerirati, a neke ne bismo ni trebali''. A tih koje ne bi nitko smio tolerirati, bilo je najviše, sjetimo se samo, Zdravka Mamića.

Reci što misliš!