Ostani doma
Novosti / Hrvatska

zbog dana državnosti

Šeks traži opoziv Milanovića, on mu uzvratio: 'Neka ga pokrene, za 'Sovu' nitko nikad nije glasao'

Predsjednik Zoran Milanović rekao je kako će sudjelovati samo u polaganju vijenaca, a da će ostatak obilježavanja bojkotirati

Na izjavu predsjednika Zorana Milanovića da će bojkotirati današnji Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja (jer to za njega nije Dan državnosti), reagirao je  HDZ-ov Vladimir Šeks, jedan od kreatora prvog hrvatskog Ustava.

Vezana vijest

Andrej Plenković, Zoran Milanović

Na Hrvatskom radiju rekao je kako bi trebalo pokrenuti opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

"Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti, kojeg je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas", rekao je Šeks. 

Predsjednik Zoran Milanović jutros je na mirogoju komentirao Šeksovu kritiku i poziv za opozivom.

'Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan", rekao je Milanović.

Podsjetimo, Milanović je reka kako će sudjelovati samo u polaganju vijenaca, a da će ostatak obilježavanja bojkotirati.

"Neka mi nitko ne zamjeri, ali 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost - to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom , kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj, mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari", rekao je Milanović i dodao da će se s premijerom Plenkovićem sresti na polaganju vijenaca na Mirogoju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!