Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ovisni o turizmu

S&P potvrdio kreditni rejting RH na minus BBB uz stabilne izglede: 'HNB ima dovoljno velike devizne rezerve'

S&P potvrdio kreditni rejting RH na minus BBB uz stabilne izglede: 'HNB ima dovoljno velike devizne rezerve'
Igor Soban/PIXSELL

Unatoč nesigurnim političkim okolnostima, Hrvatska aspiracija za ulaskom u eurozonu će utjecati pozitivno

Kreditna rejting agencija Standard and Poor's potvrdila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, unatoč tome što u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet posto.

Bolje podnijeti privremeni šok

''Razlog zbog kojeg očekujemo pad gospodarstva od devet posto nalazi se u strogim mjerama protiv širenja Covida 19 u Hrvatskoj i inozemstvu. Ipak, vjerujemo kako je smanjenje makroekonomskih neravnoteža zadnjih godina pomoglo Hrvatskoj da bude u povoljnijoj poziciji i bolje podnese privremeni šok bez trajnih negativnih posljedica za državne uvjete zaduživanja'', navodi se u izvješću S&P-a, koji je tom ocjenom zadržao rejting Hrvatske na investicijskoj razini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pritom se posebno se posebno izdvaja činjenica da je Hrvatska jako ovisna o turizmu koji čini 20 posto udjela u BDP-u Hrvatske, piše Novac.hr. Ali se naglašava kako Hrvatska narodna banke ima dovoljno velike devizne rezerve, te ugovorenu takozvanu 'swap liniju' s Europskom središnjom bankom, što omogućava ublažavanje pritisaka na likvidnost financijskog sustava. Dodaje se i kako S&P smatra da HNB ima dovoljno snage da održava stabilnim tečaj kune u odnosu na euro.

Vezana vijest

Andrej Plenković

''Unatoč tradicionalnom nesigurnim političkim okolnostima, Hrvatska aspiracija za ulaskom u eurozonu će pozitivno utjecati na provođenje nekih strukturnih reformi u iduće dvije ili tri godine. Napredak u poboljšanju poslovne klime, javnog sektora, pravosuđa i produktivnosti mogao bi tako rezultirati povećanjem dohotka prema prosjeku EU i usporiti emigraciju'', tvrdi se u izvješću.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!