Ostani doma
Novosti / Hrvatska

neizvjesna budućnost

Hrvatski turizam na koljenima: 'Hotel otvaramo sutra, a nemamo nijednu rezervaciju'

Iako su u splitsku zračnu luku stigli prvi gosti, za mnoge i dalje nema posla

Koronakriza je uništila vjerojatno jednu od najboljih turističkih sezona koju smo mogli imati. Umjesto rezervacija diljem Dalmacije uslijedilo je otkazivanje, umjesto gužve ulice su prazne, baš kao i terase kafića i restorana.

Poluprazni grad

Cijeli turistički sektor našao se u neizvjesnoj situaciji, a najave zasad ne obećavaju. Ulična svirka samo za rijetke prolaznike, a kroz uske ulice nema više guranja s brojnim turistima. Tek rijetki uživaju u polupraznom gradu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kod vas gotovo nije bilo koronavirusa, bilo je vrlo malo. Baš zato smo i došli'', kazao je Schubert iz Njemačke.

Split je u svibnju prošle godine imao više od 200.000 noćenja. Ali sad brojni hoteli zjape prazni. Iz grupacije luksuznih I jedinstvenih hotela okrenuti su uglavnom američkim gostima, a noćenja mogu izbrojiti na prste. Ipak dva su objekta otvorili, a uskoro će i treći.

“Hotel otvaramo od sutra od 1. lipnja, ali svakim danom dolaze otkazi najava i bukinga,  što nas dovodi u situaciju da ne znamo što će biti u srpnju, kolovozu, rujnu... Ništa nemamo da je unaprijed rezervirano …čekamo last minute rezervacije'', prokomentirao je Nenad Nižić, vlasnik hotela.

Vezana vijest

Vlada

Vladine mjere najesen?

Iako su prvi gosti stigli u splitsku zračnu luku, posla za mnoge nema. Osobito teška situacija je za turističke vodiče.

“Nama nedostaje tržište, nije samo u pitanju da smo mi savladali koronavirus, nego nama nedostaje tržište, a to su druge zemlje koje su još dijelom ugrožene i nije epidemiološka slika najbolja'', rekla je Anita Birimiša koja radi kao turistički vodič.

Restorani se uhodavaju i očekuju malo veću navalu i stranih i domaćih gostiju.

“Evo već sad je trenutak da je likvidnost pri kraju i da ne možemo izdržati cijelu zimu ako ništa od sezone ne bude. Budući da sezonu imamo inače do kraja desetog mjeseca, tako ako i ova krene nadam se da će učiniti bar do tri do četiri mjeseca'', kazao je vlasnik restorana Luka Bokavšek.

Mnogi se pitaju bi li vladine mjere možda bile korisnije najesen.

“Kakva je sad situacija, bilo bi bolje da te mjere budu 10., 11. i 12. mjesec nego sad i to je za pozdraviti. Ne znamo što će biti s budućnosti, što će biti s Covidom, što će biti s idućom godinom'', kazao je Nižić.

Najave za sezonu nikad nisu bile bolje, ali onda je s koronom nastupilo vrijeme brige i neizvjesne budućnost za hrvatski turizam.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!