Ostani doma
Novosti / Hrvatska

afera 'vjetroelektrane'

'Netko kaže ne može se, može se.' Prisluškivani razgovori otkrili kako je Josipa Rimac 'mogla'

Kad ju je stolar pitao kakva vrata želi, ona mu je odgovorila - besplatna

Nakon što je razriješenoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac određen jednomjesečni istražni zatvor, otkrivaju se detalji u aferi 'Vjetroelektrane'. 

Prema transkriptima tajno snimljenih razgovora koji su dospjeli u javnost, Rimac je u više navrata bez zadrške vršila pritisak na različite tvrtke i ministarstva, a suosumnjičenima dijelila desetke tisuća kuna i obećavala još stotine tisuća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

USKOK će, kako se neslužbeno doznaje, o svemu ispitati i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ali i još 49 svjedoka. 

Vezana vijest

Nataša Turbić

Obiteljska vikendica Josipe Rimac u Vodicama formalno se vodi na ime njezina oca. USKOK ju je i u njoj prisluškivao. Susjedi nevoljko pričaju o svemu.

"Uvijek smo se pozdravljale, rekla mi je da će mi sina zaposliti i nikad nije. 
Ona stavi ruku na srce, kako to metnu, a lijevu u džep, jel' vi mladi to ne vidite", rekla je Milka iz Vodica. 

Upravo u toj vikendici USKOK je snimio njezin razgovor sa suprugom, gdje se hvali dobivanjem bespovratne potpore za obitelj i prijatelje. Zbog toga je osumnjičena i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac. 

"Obradovala sam prijatelje. Jutros sam dobila obavijest da je odlučeno da su Lapo, Zile i nećak Ljubo dobili ono. Lapo 180, Zile 200 i Ljubo 200. Javila mi je da sam jedino ja dobila tri", kaže Rimac na jednoj snimci. 

Spomenuti Lapo joj je u vikendici sredio stolariju, a kad ju je pitao kakva vrata želi, ona mu je prema snimkama odgovorila - "ja bih besplatna".

Posebno se Rimac dala u projekt vjetrelektrana. Da se tvrtki C.E.M.P. smanji dug prema Hrvatskim šumama, od Ministarstva državne imovine ipak nije uspjela isposlovati. 

Da je bilo poziva od Rimac, priznaje ministar uprave Mario Banožić.

"Ali to nije ništa neubičajeno, jer u svakodnevnoj komunikaciji traže informacije zbog nekog kontakta. Ministarstvo državne imovine je procijenilo da takvo nešto nije logično", rekao je Banožić. 

Vezana vijest

Josipa Rimac

Koliko su joj bile važne vjetroelektrane, pokazuje gdje razgovara s poznanikom, kojem priznaje da joj je na poslu dobro, a stigne i dodatno raditi i zaraditi, te mu pokazuje projekt.  

"Znači to su ti tvoji kanali i sad kad bude duvalo, ti puniš džepove", kaže poznanik, a Rimac odgovara: "Treba raditi. Netko kaže, ne može se… Može se".

"A kome pogodovati nego investitorima", kaže poznanik.

Snimljen je i razgovor Rimac i tajnice kabineta poljoprivrede Ružice Njavro kojoj je bio zadatak da izmjenom sporne Uredbe o šumskom zemljištu pogoduje osumnjičenim Anti Sladiću i Josipu Ravliću. U travnju, Rimac je Njavri predavala 10 tisuća eura mita od Sladića. 

Rimac: "Uglavnom, Ante ti je rekao sljedeće, da mi to poguramo, da on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna što se tiče... kad prođe. Sad ti je poslao da imaš za Uskrs." 

Njavro: "Ma daj."   

Rimac: "Nećeš me valjda zaje***i, a ja sam ti donijela... Drži to. 

Njavro: "Ajde."

Što kažu odvjetnici?

Za odvjetnike osumnjičenih transkripti ne moraju ništa značiti. 

"Tko kaže da je to bilo mito i da je itko išta dao. Još je prerano. Sklon sam tome da ne pišemo žalbu, imamo pet svjedoka i nama je interes da se svjedoci ispitaju i da čovjek bude pušten na slobodu", rekao je odvjetnik Ljubo Pasović Visković, odvjetnik Ante Sladića.

"Ona poriče da bi bilo što ikad primila, kad proučimo spis ćemo vidjeti detaljnije", kazao je Tomislav Grahovac, odvjetnik Ružice Njavro.

O stranačkoj sudbini Rimac raspravlja i predsjedništvo HDZ-a. "Bit će razgovora o svemu", poručio je kratko Andrej Plenković.

Ostatak HDZ-ovaca pere ruke. Ministar Ćorić tvrdi nije u sukobu interesa zbog toga što se Društvo lobista, u kojem je njegova supruga zanimalo za tu vjetroleketranu. 

"Ono čime se društvo lobiranja nije bavilo je lobiranje, neki to rade, ali moja supruga ne", rekao je Ćorić. 

Rimac je u međuvremenu razriješena još jedne dužnosti, mjesta potpredsjednice Crvenog križa. 

"Ne bismo si nikad oprostili da u našim redovima netko takav postoji", rekao je predsjednik HCK-a Josip Jelić.

Neslužbeno se saznaje da će ispitati 49 svjedoka, a među njima premijerova suradnica u Vladi Tena Mišetić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!