Ostani doma
Novosti / Hrvatska

vremena krize

Koliko su nam nedavni događaji narušili zdravlje? 'Bit će više nekih opasnih bolesti kao i u vrijeme rata'

Ipak, koronakriza donijela je i neke pozitivne stvari

Dosadašnji dio 2020. obilježili su koronakriza, karantena i potres u Zagrebu. Zbog svega toga brojni će građani još dugo nositi ožiljke.

Koliko su nam ti nedavni događaji narušili zdravlje?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svako vrijeme nosi svoje. Iako su iza nas, karantena zbog koronavirusa i potres ostavili su traga.

"Ja sam sigurno od potresa ostario negdje tri godine, mentalno, ali neću se uzrujavati oko toga", rekao nam je Zagrepčanin Domagoj.

I nije jedini, mnogi se građani žale da su "psihički nastradali".

A da su se u karanteni promijenile navike, zaključili su na splitskom Medicinskom fakultetu nakon ankete u kojoj su sudjelovale tri tisuće građana. Podatke su iznijeli na konferenciji u sklopu europskog predsjedanja Vijećem Europske unije kojoj je cilj potaknuti istraživanja i povećati inovacije za upravljanje zdravljem i dobrobiti starenja stanovništa.

Vezana vijest

Koronavirus - Hrvatska

Budući da su građani u krevet išli kasnije pa se i kasnije budili, kod mnogih se, osobito starijih, pojavila nesanica.

''Nesanica je otprilike na 10 -11 posto u općoj populaciji u Hrvatskoj, a za vrijeme karantene taj udio je bio udvostručen. Tako da imamo novih oko 10 posto ljudi koji su iskusili nesanicu, a da je nisu imali prije", rekao je Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Traga ostavljaju i neizvjesnost i egzistencijalna briga. 

''Mi očekujemo da ćemo imati, kao i tijekom Domovinskog rata, porast čak i nekih zloćudnih bolesti, porast neuroloških bolesti i porast anksioznosti'', upozorava Davor Ježek, prodekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

No koronakriza mnogim je građanima donijela i nešto pozitivno.

"Možda je ova situacija s covidom otrijeznila ljude, da se fokusiraju više na sebe, na svoje misli, na svoje možda neke prioritetnije stvari u životu jer prije toga smo svi bezglavo jurili, posao - kuća - posao, ambicije, novac i tako dalje", smatra Marijana iz Zagreba.

Važno je usporiti kako bismo lakše dogurali do starosti. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!