Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Potpore države

Radni tjedan moći će se skratiti na pola? Država bi davala za dio plaće, a mjera bi mogla krenuti već ovaj mjesec

Radni tjedan moći će se skratiti na pola? Država bi davala za dio plaće, a mjera bi mogla krenuti već ovaj mjesec
Davorin Visnjic/PIXSELL

Mnogi poslodavci zbog epidemije koronavirusa bilježe pad poslovnih aktivnosti, zbog čega značajna prijetnja postaju otkazi

Socijalnim partnerima su jučer na sastanku stručne skupine predstavnici Ministarstva rada iznijeli prijedlog mjere skraćivanja radnog vremena zbog očuvanja radnih mjesta kod pojedinh poslodavaca koji bilježe privremeni pad poslovnih aktivnosti ili ostvarenog gubitka u poslovanju kao posljedice pandemije COVID-19, piše Jutarnji list.

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako su sindikati i poslodavci predložili da se mjera odnosi i na druge sektore te da se kriteriji prošire i u obzir uzmu koliko je zbog pada narudžbi pao broj radnih sati u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dakle, u pitanju nije nužno jedan određeni dan, primjerice neradni petak, već djelatnik može nekoliko dana raditi par sati manje, bilo da je riječ o četiri, pet ili šet sati na dan.

Vezana vijest

Dezinfekcija, kava, ilustracija

Prema originalnom prijedlogu Ministarstva, mjera obuhvaća poslodavce iz prerađivačke industrije sa 20 i više djelatnika, dok bi iznos potpore bio najviše 4000 kuna za jedan mjesec.

Također, država bi pomogla do maksimalno 50 posto skraćenja radnog vremena.

Vezana vijest

Pevec

Mjera bi trajala od lipnja pa sve do kraja tekuće godine.

Poduzetnici koji žele potporu moraju predočiti dokaz o padu poslovne aktivnosti i raspored skraćenog radnog vremena, a nakon prestanka korištenja potpore dužni su zadržati radnike koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme u razdoblju jednakom razdoblju korištenja potpore.

Vezana vijest

Pritom je uvjet za razmatranje za dodjelu potpore zahtjev podnesen za minimalno 10 posto radnika za koje poslodavac ne može osigurati rad u punom radnom vremenu, piše Jutarnji list.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!