Ostani doma
Novosti / Hrvatska

afera 'vjetroelektrane'

Ekskluzivno za RTL: Osumnjičeni šef Hrvatskih šuma o odnosu s Josipom Rimac i optužbama za ucjenu

Donosimo što o Josipi Rimac kaže jedan od ključnih aktera afere 'Vjetroelektrane'

Afera "vjetroelektrane", kao što smo mogli vidjeti, naštetila je HDZ-u, a to je jedna od glavnih tema koja se koristi i u pretkampanji.

Podsjetimo, afera je počela uhićenjem državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše kninske gradonačelnice pod sumnjom da je, u suradnji s nizom osoba, pokušavala pogodovati investitorima oko najveće hrvatske vjetroelektrane.

Protiv 13 osumnjičenika policija je podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili i poticali kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanja mita.

A predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić četvrti je osumnjičeni u aferi. U ekskluzivnom razgovoru za RTL Ivana Ivanda Rožić ispitala ga je o odnosu s Josipom Rimac, ali i tvrdnjama vlasnika CEMP-a da su ih Hrvatske šume ucjenjivale.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Poslije 63 godine života i 39 godina staža u šumarskoj struci doživio sam jedno tragično iskustvo, i ja i moja obitelj,  ali vjerujem da ću nakon svega dokazati svoju nevinost i da sam radio u interesu Hrvatskih šuma i Republike Hrvatske", kazao je na početku prvog medijskog istupa nakon uhićenja Krunoslav Jakupčić.

Upitan je li Josipa Rimac vršila na njega pritisak, šef Hrvatskih šuma je odgovorio: 'Taj pritisak se može nazvati i pritisak, ali i lobiranje i njezino zalaganje za svoj grad Knin i za svoju županiju".

Jakupčić je rekao da se s Rimac susreo nekoliko puta tijekom 2019. godine.

"Zadnji susret prije koronavirusa bio je u Zagrebu, u službenim prostorijama Hrvatskih šuma, tijekom veljače. Uvijek sam to doživljavao kao zalaganje za županiju, a odnosi nje i investitora, ja to ne bih tumačio, jer ne znam", rekao je Jakupčić.

Progovorio je i o optužbama za reketarenje. Jakupčić tvrdi da to nije istina.

"Poslije više godina Hrvatske šume i Uprava društva na čelu sa mnom je napokon uspjela naplatiti svoje veliko potraživanje, zaslužnost, a to je šest milijuna kuna".

Nedavno je objavljena snimka na kojoj se vidi navodni susret Jakupčića i Josipe Rimac, četiri dana prije uhićenja. Jakupčić demantira da je on na snimci.

"Objavljena je snimka na jednoj komercijalnoj televiziji i to 25. svibnja, poslije 19 sati. Jedna osoba, druga osoba, međutim ja muška osoba nisam. To je meni vrlo lako dokazati, ako treba i forenzičarom. Ta televizija je objavila jednu veliku šumu. Mi smo kao Hrvatske šume i ja odgovorili na tri ili četiri njihova upita da se ne radi o meni na tom susretu, a oni su svejedno objavili snimku tvrdeći da se radi o meni. Ja se s navedenom gospođom nisam susretao u kafićima, već isključivo u službenim prostorijama Hrvatskih šuma", kaže.

Jakupčić kaže da je taj dan bio s najmlađom kćeri u automobilu.

 ''Znam, sjetio sam se. S najmlađom kćerkom, bio sam suvozač u automobilu. Išli smo po suprugu oko 19.30 sati na posao."

Direktor Hrvatskih šuma za RTL kaže da je ljutit i razočaran svime. Hrvatske šume i on osobno odvojeno podnijet će tužbe za kazneno djelo klevete i za naknadu štete.

"Čini mi se da je gospodin niži rastom od mene i nešto slabije konstitucije", kaže Jakupčić i dodaje da ne zna o kojem se kafiću radi.

Ostaje li na čelu Hrvatskih šuma? Jakupčić kaže da se ničega ne boji. 

"Ja sam čovjek pred mirovinom. Uvijek mi je bio cilj gospodarenje šumama za buduće generacije i pritom zadovoljiti naše brojne zainteresrane strane, i državu kao vlasnika, i drvoprerađivače, dobavljače, prije svega zaposlene, pa sve do najšire javnosti."

Upitan je li ova afera uteg, šef Hrvatskih šuma ponavlja da je pred mirovinom, ali kaže da mu ovo iskustvo ostaje do kraja života. Što ako ga izbace iz stranke? Jakupčić kratko odgovara: ''O tome će odlučiti Predsjedništvo stranke".

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!