Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Uvijek na meti

MUP poručuje: 'Za ozljeđivanje migranata ponovno se bez dokaza optužuje hrvatska policija'

MUP poručuje: 'Za ozljeđivanje migranata ponovno se bez dokaza optužuje hrvatska policija'
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto'

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je odbilo navode kojima se, kako su priopćili, po već ustaljenoj praksi i bez dokaza, za ozljeđivanja migranata optužuje hrvatska policija.

Reakcija je to MUP-a na priopćenje Amnesty Internationala koji su izvijestili da je skupinu migranata koji traže azil "mučila" hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz MUP-a su izvijestili da se "ovoga puta navodno policijsko postupanje dogodilo krajem svibnja na području Plitvičkih jezera i da su tom prilikom nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi".

"Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to", poručili su iz MUP-a.

Vezana vijest

Migranti

Podsjetili su da su "u prošloj verziji optužbi" policajci navodno sprejem crtali križeve na glavama migranata.

"Križevi su navodno imali neku simboliku koja se htjela iskoristiti u mjesecu Ramazana, ali nam sada simbolika kečapa, majoneze i šećera nije poznata", istaknuli su iz MUP-a.

"Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebali biti pripadnici hrvatske Specijalne policije, podsjetit ćemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i djece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uvjetima na terenu. Možda ih upravo zbog toga treba izravno napadati i prozivati?", pitaju se iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Vezana vijest

policajac, ilustracija

Također, "sve one željne činjenica" uputili su da obrate pozornost na stvarne događaje: međusobne obračune i tučnjave migranata u kampovima u Bosni i Hercegovini, kao i na medijske izvještaje o ozljeđivanju migranata te nesreće i ozljede koje im se događaju na putu.

"Budući da se u ovoj, najnovijoj, teoriji spominje razdoblje kraja svibnja, skrećemo pažnju da se 28. svibnja u blizini granice s Hrvatskom, kod Cazina, dogodio obračun među migrantima koji su se sukobili kod sela Šturlić, a policiju je o tome izvijestio mještanin.

Vezana vijest

lažne vijesti

Predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova BiH potvrdio je kako je policijska ophodnja, koja je poslana na teren, na mjestu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove života, a na tijelu su imali vidljive ozljede nanesene hladnim oružjem. Bosansko-hercegovačka policija je utvrdila i kako je u tom sukobu veći broj migranata ozlijeđen", stoji u priopćenju.

Iz MUP-a su također istaknuli kako osobe, koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom, dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, osobito između državljana Afganistana i Pakistana.

"Međutim, unatoč svemu gore iznijetom, sve javno iznijete optužbe potrebno je provjeriti pa će tako biti i u ovom slučaju", poručili su u priopćenju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!