Ostani doma
Novosti / Hrvatska

TURISTIČKE MJERE

EKSKLUZIVNO Krunoslav Capak za RTL otkriva što ako se turist zarazi koronom na odmoru u Hrvatskoj

I dok su pravila ponašanja u apartmanima i hotelima jasna, za plažu i kupanje - vrijede samo ona otprije poznata

Kako se ponašati u slučaju zaraze turista, postoje li pravila na plaži i tko snosi troškove testiranja i bolničkog liječenja - početkom idućeg tjedna objavljuju se preporuke za goste i iznajmljivače. 

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Pitanja je puno, a prije službene objave detalje dokumenta ekskluzivno za RTL Danas našoj reporterki Leoni Šiljeg otkriva ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ljeto 2020. i koronasezona. Polako i s razmakom stižu turisti?

"Daleko je to od optimizma, ali ima rezervacija. Još su uvijek to autodestinacije: Češka, Poljska, Njemačka, Austrija i Mađarska. Što će sad biti kad se otvore avionske linije, hoće li biti malo bolje – vidjet ćemo. Nadamo se koliko-toliko uspješnoj sezoni bez bolesti", ističe iznajmljivač iz Splita Ante Glavaš.

Ako je bude - postoje preporuke. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže - nacrt dokumenta je gotov, o dijelovima se još raspravlja. Ako je zaraženi turist građanin EU - sve je lako.

"Sve njegove troškove preuzima naš HZZO i plaća sve troškove liječenja i dijagnostike i nakon toga refundira iznos od matičnog osiguranja osobe koja je s područja EU. Ako se radi o trećoj zemlji; treba vidjeti hoće li njegovo osiguranje to platiti, ima li on potvrdu za to, pregovara se dok je on još na liječenju ili on to mora platiti, ako to njegovo osiguranje nije u stanju platiti", govori Capak.

U slučaju sumnje na koronavirus iznajmljivač treba telefonski kontaktirati liječnika, ako bude potrebno, turist ide na pregled, a onda i testiranje. Do čekanja rezultata, on i članovi obitelji, odnosno kontakti - trebaju u samoizolaciju.

"To je moguće organizirati na više načina . Dakle, da to bude u tom prostoru od iznajmljivača ili hotela da oni to organiziraju za sebe, da to organizira lokalni stožer u nekom posebnom prostoru, ili moguće je da čak ti ljudi uz poseban postupak i posebne obavijest matične zemlje se vrate u svoju zemlju", kaže Capak.

I dok su pravila za ponašanja u apartmanima i hotelima jasna, za plažu i kupanje - samo ona otprije poznata - držite razmak.

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Zdravstveni sustav u popularnim destinacijama prilagođen je broju stanovnika bez turista. Capak se nada da će zbog korone biti više turističkih ambulanti.

"U jeku turističke sezone nama dođe milijun turista dnevno. Ako uzmete da 1-2 posto njih ima neke simptome ili bolest, te dodatne ambulante i kapaciteti su potrebni. Ono što još treba razraditi su obaveze lokalne samouprave i lokalnog stožera oko stvaranja te infrastrukture koja je potrebna", navodi ravnatelj HZJZ-a.

Objava dokumenta očekuje se početkom tjedna. Ovo ljeto moguće je da turist u apartmanu koji je platio za odmor - ostane u samoizolaciji dva tjedna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!