Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PROSVJEDUJU U PETAK

Aktivisti zovu Makarsku na noge: 'HDZ-ova vlast pogoduje građevinskom lobiju i uništava jedinu preostalu zelenu zonu'

Aktivisti zovu Makarsku na noge: 'HDZ-ova vlast pogoduje građevinskom lobiju i uništava jedinu preostalu zelenu zonu'
Facebook

'Jedino što nam preostaje jest borba galamom'

U Makarskoj se u petak odlučuje o sudbini jedine preostale zelene oaze u Gradu, zbog čega je tamošnja Udruga za održivi razvoj (UZOR) Osejava pozvala sve građane potpisnike prigovora na sporne Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Makarske, kojima je ovih dana pristigla i pismena odbijenica od Grada, da se pridruže prosvjedu u petak 10. srpnja od 9:30 gdje će "još jednom reći glasno ne samovolji gradskih čelnika, daljnjoj devastaciji prostora i neplanskom razvoju."

"Samo zajedno možemo odaslati dovoljno snažnu poruku gradskim vijećnicima i podsjetiti ih tko ih je birao, zašto su izabrani i tko će ponovno birati za nešto manje od godinu dana", rekla nam je Ivana Miočević Franić, tajnica UZOR Osejava.

Vezana vijest

Makarska

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Primarni cilj udruge je, kako kaže, očuvanje Osejave i Sv. Petra zelenim zonama kroz prostorno plansku dokumentaciju.

"Ne nasjedamo na prljave igre riječi gradonačelnika Jure Brkana i razdvajanje Osejave i fiktivno nazvanog Platna, kako bi proveli svoje monstruozne planove kojima bi devastirali taj dio Osejave", kaže Miočević Franić.

Naime, ističe da lokalna vlast jedino što čini jest povećanje zone izgrađenosti, što je dovelo do prevelike apartmanizacije u Makarskoj.

"Imamo više od 15.000 ležajeva u privatnom smještaju, a novim planom bit će ih još 1500 do 2000 više. Istovremeno, infrastruktura se ne razvija pa ljudi koji žive u gradu cijelu godinu nemaju normalne uvjete i sadržaje za život", ispričala nam je tajnica udruge UZOR Osejava.

Ipak, sve je po zakonu i u tome, kažu u Udruzi, i jest problem, što više ne postoje pravni načini kako se boriti protiv onoga što smatraju devastacijom zelene površine.

"Prije dvije godine organizirali smo peticiju za zaštitu poluotoka, kako se na njemu ne bi gradio sportsko-rekreacijski centar. Uspjeli smo prikupiti 4177 potpisa, što je trećina biračkog tijela, ali HDZ-ova vlast nas je odbila pa smo krenuli u zakonsku proceduru. Nažalost, zakon se promijenio pa nismo imali uvjeta za zaštitu, koju smo tražili preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike", pojasnila je Miočević Franić.

(Izvor: Facebook UZOR Osejava)

Ne vjeruju gradskim vlastima jer već su prenamijenili sportsko-rekreacijsku zonu u centru grada u građevinsku, pa se očekuje da bi to mogli napraviti i na poluotoku.

"Prostor je najvredniji resurs ovdje. Robovi smo sistema, u kojem se građane ne uvažava. Građevinski lobiji imaju svoje interese i načine kako ih ispuniti preko politike i dok je HDZ na vlasti, nećemo uspjeti spriječiti ih u tome. Imaju još godinu dana mandata, sutra će to izglasati", strahuje tajnica udruge.

Sad sve ovisi o Hloverki Novak Srzić i Ivanu Periću, koji su dio HSLS-a i dvije potrebne ruke za HDZ, odnosno, odluku protiv koje se UZOR Osejava bori.

"Sad radimo kampanju, vršimo pritisak na gradske vijećnike imenom i prezimenom. Jedino što nam preostaje jest borba galamom", zaključila je Ivana Miočević Franić.

Vezana vijest

hloverka novak srzić

Inače, Hloverka Novak Srzić je u kampanji 2017. govorila nešto što bi protivnici Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Makarske voljeli da se prisjeti.

"Dosadašnji vladari, da ih tako nazovem, devastirali su ovaj grad, Makarska nema kino, nema koncertnu dvoranu, nema kvalitetan Dom zdravlja. Ovakvim tempom, Makarska ne ide naprijed, čak ni ne stagnira već ide polako, ali sigurno natrag. Nedopustivo je da je prvi red uz more 100 posto izgrađenost objekata", riječi su Hloverke Novak Srzić otprije tri godine u predizbornoj kampanji.

(Izvor: Facebook UZOR Osejava)

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!