Ostani doma
Novosti / Hrvatska

KORAK DO EURA

Hrvatska ulazi u Europski tečajni mehanizam: 'Naše članstvo podržava Europska komisija'

Hrvatska ulazi u Europski tečajni mehanizam: 'Naše članstvo podržava Europska komisija'
Patrik Macek/PIXSELL

Pridružit će im se i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

 


Premijer Andrej Plenković  u Banskim dvorima održao je konferenciju za medije oko ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Na njoj se premijeru pridružio i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, kao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Članstvo podržava Europska komisija

''Danas je dan kada su ministri financija država članica Euro grupe i Danska, te predsjednica Europske središnje banke donijeli odluku da se Hrvatsku uključi u Europski tečajni mehanizam II.  Kao što smo kazali kod usvajanja naše strategije za uvođenje Eura, a to je bilo u svibnju 2018., Vlada je zajedno sa Hrvatskom narodnom bankom predano radila na ispunjavanju ovih kriterija. Jedna od dvije dublje integracije koja nam je kao najmlađoj članici EU preostala je da uz Schengen je i ovaj korak koji kolokvijalno možemo nazvati predvorjem euro zone'', rekao je premijer Plenković.

Zajedno s Hrvatskom primljena je i Bugarska koja je za isti mehanizam aplicirala godinu dana ranije nego Hrvatska. U želji za pristupom eurozoni, Vlada je izradila akcijski plan koje, kako navodi Plenković ''točno i precizno u dan ispunili u cijelosti.'' 

''Naše članstvo u Eurozoni podržava Europska komisija. Kada je riječ o europeizijanosti Hrvatske mi smo po broju stanovnika najmanja članica Europske unije koja još uvijek nije u Eurozoni. Po nekim parametrima smo vezani za euro, jer štednja stanovništva u eurima nikad nije pala ispod 60 posto. Kada je riječ o kreditima, 47 posto kredita je u kunama s kreditnom klauzulom u eurima. Kad je riječ o turizmu, noćenja gostiju iz EU područja čine 61 posto inozemnih gostiju'', izjavio je Plenković. 

Hrvatska je već krajem pri kraju pregovora odlučila da će pristupiti Eurozoni kada ispuni kriterije. Postoji bitan detalj, a to je da je utvrđen središnji paritet između kune i eura i on će biti 7, 53450.

''Da bismo nakon ulaska u ERM2 ušli u euro područje, moramo nastaviti ispunjavati kriterije nominalne kongercenije. Morat ćemo paziti na stabilnost cijena, na stabilnost tečaja, državnim financijama i nastaviti smanjivati javni dug'', objašnjava premijer.

Najbrži u prelasku iz ERM2 u korištenje eura bili su Slovenija, Cipar i Malta. Oni su u Europski tečajni mehanizam II bili nešto manje od tri godine, a najdulje je bila Litva koja je u tom mehanizmu provela 10,5 godina. Plenković uz to naglašava kako smo s današnjim danom ojačali ekonomsku reputaciju Hrvatske.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!