Ostani doma
Novosti / Hrvatska

zasjeda vrh hdz-a

Plenković: 'Do četvrtka ćemo imati arhitekturu Vlade. Bit će nešto manja, ali funkcionalna'

Plenković se obratio novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora HDZ-a

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a  počinje u 16 sati. Nakon toga održat će se sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, s početkom u 17 sati.

Na sjednici će se, među ostalim, analizirati rezultati HDZ-a na parlamentarnim izborima te imenovati novi glavni tajnik HDZ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Umjesto Gordana Jandrokovića tu bi funkciju trebao preuzeti njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

Sve će se znati do četvrtka

''Do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade, i ministre i ministrice'', rekao je Andrej Plenković te se osvrnuo na budućega potpredsjednika Vlade, SDSS-ovca Borisa Miloševića.

''Pa mi smo već razgovarali prošli tjedan i taj prijedlog je bio usuglašen sa mnom. Ja sam očekivao da će to biti gospodin Milošević, bio je u parlamentarnoj većini, poznamo se, pravnik je. Mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj smo razgovarali prošlog tjedna'', kazao je Plenković kojeg su novinari pitali i o drugim imenima u kabinetu.

''Ima puno nagađanja, ali sve će biti dobro. Vlada će biti nešto manja, ali bit će funkcionalna. Neki dosadašnji ministri će otići u Sabor, neki će biti novi, neki ostaju'', rekao je Plenković.

Upitan bi li spajanje Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike značilo da Hrvatska ne drži pretjerano do zelenih politika, Plenković kaže da je njegova Vlada snažno podržala green deal.

''Da nema Covida, glavna globalna tema bila bi zelena politika i sve što ona nosi. Tema klimatskih promjena jest tema budućnosti'', rekao je Plenković i dodao da se razgovara o nijansama te da postoji mogućnost da se spomenuta dva ministarstva spoje.

''Imamo rješenja za sve, ali nije u redu da vam 'na refule' dajem informacije'', poručio je Plenković.

Ponovio je da se broj ministarstava smanjuje i da će sva imena biti poznata uskoro.

"Ima puno nagađanja, ali sve će biti dobro - Vlada će biti nešto manja nego što je bila, bit će funkcionalna, bit će ljudi koji su dio postojeće strukture ove Vlade, dio njih više neće biti dio Vlade, ići će u Sabor. Dio njih će se priključiti", dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li smanjenje broja ministarstava dovesti do smanjenja zaposlenika, kaže:

"Dugoročno manje ljudi, da. Ali što se tiče broja ministara, automatski će ih biti manje, ali ne znači to da mi možemo ljude koji su u radnom odnosu kao državni službenici najedanput tek tako smanjiti broj ljudi. To je jedan proces koji je paralelan. Ovo je druga vrsta poruke, o manjem broju mininstarstava i manjem broju članova Vlade", kazao je na kraju.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!