Ostani doma
Novosti / Hrvatska

HRVATSKA U ČEKAONICI

Euro pred vratima, kuna odlazi u povijest: Neki se boje promjene, strepe od poskupljenja, drugi jedva čekaju

Puno je pitanja u zraku, a za mnoge je strah od poskupljenja glavna briga

Stanovi, auti, krediti ... kroz neke cijene euro već dugo živi u Hrvatskoj. No kad u potpunosti preuzme novčanike i tekuće račune za mnoge je strah od poskupljenja glavna briga.

Vezana vijest

Zdravko Marić

Slovenija koja je prihvatila euro prije 13 godina prilagodila se brzo. Hrana je pojeftinila, plaće se povećale. Cijene usluga i nekretnina su rasle. Slovenci i Slovenke danas uglavnom kažu da im je bolje s eurom.

Hrvatska Vlada tvrdi da bi skok opće razine cijena trebao biti svega oko 0,2 posto. No u ostatku Europe najveći rast cijena dogodio se u restoranima, kafićima i uslužnim djelatnostima. Kava u kafiću, primjerice, u Sloveniji poskupjela je za gotovo 50 posto.

"Kava koja košta u kafiću recimo osam, 10 ili 12 kuna ovisno o lokaciji i kafiću - naravno da neće doći do povećanja za par lipa i da će se zaokruživati na 50 lipa ili na cijelu kunu'', objasnio je ministar financija u tehničkoj Vladi Zdravko Marić.

Cijene u restoranima u Nizozemskoj, primjerice, skočile su za 3,5 posto, Njemačkoj 2,2 posto, u Finskoj dva posto, a u Austriji samo 0,2 posto.

U kafiću u centru Zagreba, kao i u većini ostalih, danas kava s mlijekom košta 12 kuna. Danas u centru Ljubljane ista ta kava s mlijekom plaća se 15 do 18 kuna. No uz jednu veliku razliku - Slovenci i Slovenke imaju puno veću prosječnu plaću od Hrvatske.

Prosječna plaća je od uvođenja eura u Sloveniji narasla za više od 200 eura. Kreditni rejting je podignut, a zaduživanje građana i građanki postalo povoljnije. Kao jedna od glavnih prednosti uvođenja eura ističe se i veća zarada za izvoznike te jače privlačenje investitora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No,nova oporba smatra da je euro za Hrvatsku rizik zbog povećanja cijena pa tako Vesna Vučemilović, izabrana saborska zastupnica Domovinskog pokreta tvrdi: ''Izvoznici i izvoznice će od toga imati koristi, budimo realni tu. Ali što je ostatkom poduzetnika i poduzetnica koji posluju u Hrvatskoj?''

Nestat će valutni rizik i transakcijski troškovi - i to je još jedan argument onih koji su za, uz očekivanja da će građani i građanke uvođenjem eura dobiti i jeftinije kredite za automobile i stanove ili one gotovinske.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!