Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Natječaj od 1. srpnja

Vraćaju se poticaji za samozapošljavanje, ali uz nova pravila: 'Ako stvarno to želiš, moraš se boriti'

Iz HZZ-a kažu da su pristup mjeri olakšali

Iako joj u doba koronakrize nije lako, Anamarija nije požalila što je nakon završetka fakulteta otvorila vlastiti posao. Za pokretanje računovodstvenog obrta iskoristila je državne poticaje za samozapošljavanje.

''Kreneš s nečim. Znaš da u početku ne može sve biti lagano, tako da, ako stvarno to želiš, moraš se samo boriti i to je to. Grizi na sve strane i bit će dobro", kazala je računovotkinja Anamarija Brcko.

Vezana vijest

Tomislav Ćorić

Od Zavoda za zapošljavanje dobila je 55.000 kuna i još dodatnih 35.000 od Razvojne agencije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Novac je išao na najam, prvih godinu dana za doprinose. Isto tako i softver, računalo, znači, sve od nule počinješ, sve ti treba'', opisala je Anamarija.

Iako je u ožujku zbog epidemije mjera stopirana pa su mnogi nezaposleni ostali razočarani, novu priliku za subvencije imaju od 1. srpnja, ali pod nešto drukčijim uvjetima. Neke djelatnosti iz poticaja su isključene.

''Vezano je to više za turističko ugostiteljska zanimanja, nekakve pravne djelatnosti gdje smo vidjeli da ipak ta njihova samoodrživost neće učinkovita kroz to razdoblje'', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Vezana vijest

HZMO

Umjesto dosadašnjih godinu dana, GFX ugovorno razdoblje državne mjere odnosi se na dvije godine, gdje se u drugih 12 mjeseci posao mora održati i samostalno podmiriti doprinosi.

Maksimalnih 100.000 kuna može se dobiti za djelatnosti iz sektora građevine, opskrbe električnom energijom ili iz prerađivačke industrije.

Do 75.000 kuna dodjeljuje se za informacijske, komunikacijske i administrativne djelatnosti.

Iz HZZ-a kažu da su pristup mjeri olakšali.

''Na način da smo umjesto više ovih aktivnosti do..sveli na dvije aktivnosti, a to je jedna individualno savjetovanje korisnika ili može birati radionicu o poduzetništvu'', pojasnio je Lončar. 

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

Anamarija ima savjet za sve koji žele njezinim putem.

''Ako ti imaš dobar plan i stvarno to misliš raditi, ja mislim da stvarno nema nikakvih problema'', poručila je Anamarija. 

Do sada je predano stotinjak zahtjeva, natječaj traje do 31. listopada, a do tada ih se očekuje više od 1500.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!