Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NOVA PRILIKA

Arhitekti: Zakon o obnovi Zagreba treba usmjeriti na socijalna i financijska pitanja

Arhitekti: Zakon o obnovi Zagreba treba usmjeriti na socijalna i financijska pitanja
RTL / PIXSELL

Zakon treba proširiti brigu o svih sedam temeljnih zahtjeva građenja

Pet stručnih arhitektonskih udruga i institucija pozvalo je u ponedjeljak vlasti da novi zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu usmjere na socijalna pitanja i probleme financiranja, a ne da se iscrpljuju na stručnim pitanjima koja su riješena postojećim zakonima.

Vezana vijest

Zagreb nakon potresa

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković rekao je na konferenciji za novinare da se arhitekti zauzimaju za osnivanje fonda prilagođenog potrebama obnove zgrada svih oblika vlasništva i na svim područjima gdje postoje oštećenja, a ne samo u središtu Zagreba.

Posljedice potresa: Sanacija u centru Zagreba

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, arhitekti smatraju potrebnim da zakon proširi brigu o svih sedam temeljnih zahtjeva građenja, od kojih su samo dva danas uključena u postojeći prijedlog. To su mehanička otpornost i stabilnost zgrada, protupožarna sigurnost, pitanja higijene, zdravlja i okoliša, sigurnost i pristupačnost tijekom uporabe, zaštita od buke, pitanja uporabe i očuvanja energije te održiva uporaba prirodnih izvora.

Vezana vijest

Most slobode

"Sve to treba cjelovito rješavati jer već sad ne znamo u kakvom su stanju električne instalacije i do čega može dovesti njihova povećana uporaba", kazao je Matković.

Zagreb: Zgrada DHMZ-a još nije počela s obnovom, unatoč vrlo opasnim djelovima zgrade

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac smatra da postojeći zakoni na relativno prihvatljiv način propisuju razinu i opseg projektne dokumentacije za obnovu, ali bilo bi poželjno da se preskoči administrativna procedura koja usporava provedbu obnove.

Vezana vijest

Obnova Zagreba

Krunoslav Šmit s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izvijestio je da su profesori i studenti fakulteta izradili tri priručnika za obnovu zgrada koji su solidna stručna podloga za precizan i obziran pristup tome dugoročnom zadatku.

Zagreb: Počela sanacija Radićeve ulice od posljedica potresa

Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Društvo arhitekata Zagreba, Udruženje hrvatskih arhitekata i Udruga hrvatskih urbanista smatraju da su postojećem prijedlogu zakona potrebne korjenite i sustavne promjene.

Pritom su uputili na prijedloge i konkretne osvrte koje su priložili u javnoj raspravi i pozvali vlast da se osloni na njihovu stručnu pomoć.

Vezana vijest

Obnovi.zg
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!